Vrijdag 18 december.

De regering beslist om ook volgend jaar twee miljard frank uit te trekken voor veiligheidscontracten met 46 steden en gemeenten.

Maandag 21 december.

Véronique Paulus de Châtelet legt de eed af als nieuwe gouverneur van Brussel-Hoofdstad.

Woensdag 23 december.

Justitieminister Tony Van Parys (CVP) deelt mee dat slachtoffers van een misdrijf voortaan kunnen steunen op een handvest dat in een verstaanbare taal zegt wat hun rechten zijn.

Donderdag 24 december.

Uit het jongste nummer van Natura 2000 van de Europese Commissie blijkt dat België samen met Denemarken het best de voorschriften voor de afbakening en classificatie van beschermde gebieden respecteert.

Vrijdag 25 december.

De actie van de NMBS om gratis vervoer aan te bieden, zorgt voor 10 à 15 procent meer reizigers. Op kerstavond blokkeerde een stakingsactie van de onafhankelijke spoorbond OVS een kwart van de treinen.

Maandag 28 december.

Ten minste één op drie drugsgebruikers belandt jaarlijks in het ziekenhuis. Een vierde van de opnames betreft jongeren onder 25 jaar. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Zaterdag 26 december.

Over heel 1998 stegen de prijzen gemiddeld met 0,95 procent tegenover 1997. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde inflatie 1,6 procent.

Zaterdag 26 december.

Een gezin uit Burkino Faso redt een baby die door zijn vader op een druk verkeerspunt in Brussel werd neergelegd. De man, een Roemeen die illegaal in het land verblijft, wordt opgepakt wegens poging tot kindermoord.

Zondag 27 december.

De Gentse politie klist een serieverkrachter, die tussen eind november en eind december zeker tien vrouwen overviel.

Maandag 28 december.

Wegens te grote werkdruk stuurt het parket-generaal van Antwerpen 150 fraudedossiers terug naar de speurders van de gerechtelijke politie. De kans is groot dat de zaken verjaren.

Dinsdag 29 december.

Een tweede autopsierapport bevestigt dat Sémira Adamu door verstikking om het leven kwam. Luitenant-kolonel Luc Tempels verlaat daarop het rijkswachtdetachement op de luchthaven van Zaventem. (zie ook p. 29)

Mark Similon stapt op als voorzitter van de PNBb. Hij verwijt stichter Paul Marchal “dictatoriale neigingen”.

– De Koninklijke Federatie van Commissarissen en Adjunct-commissarissen komt tot de conclusie dat het juridisch weinig verhaal heeft tegen de affiches van Vlaams Blokker Johan Demol in politie-uniform.

– De Kamer van Inbeschuldigingstelling in Antwerpen draagt de informatie van de Werkgroep Morkhoven over kinderporno over aan de Nederlandse justitie.

– De Brusselse beurs presteerde nog nooit zo goed als het afgelopen jaar. De index van de grootste twintig aandelen steeg met 45,8 procent.

Donderdag 31 december.

Het federaal begrotingsresultaat voor 1998 heeft een tekort van 1,3 procent. Dat zegt minister van Begroting Herman Van Rompuy (CVP) officieus. Vlaams minister van Begroting Wivina Demeester (CVP) sluit haar rekeningen af met een overschot van 20 miljard frank.

Vrijdag 1 januari.

De Vlaamse vervoersmaatschappij De lijn brengt tijdens de oudejaarsnacht 75.000 feestvierders gratis naar huis. Vorig jaar waren er dat 63.000.

Maandag 4 januari.

De raadkamer in Hasselt verwijst negen betichten in het onderzoek naar KS-Super Club naar de correctionele rechtbank.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content