MAANDAG 10 APRIL.

Griekenland. Costas Simitis van de regerende Pasok krijgt van president Costis Stephanopoulos de opdracht een nieuwe regering te vormen. Pasok (158 zetels) won op 9 april van de conservatieve Nieuwe Democratie (125 zetels) de parlementsverkiezingen.

DINSDAG 11 APRIL.

Iran. Iran praait in zijn territoriale wateren in twee dagen tien tankers met gesmokkelde Iraakse olie. De schepen varen onder de vlag van diverse landen. Volgens de Amerikaanse marine wordt slechts 3 tot 5 procent van de uit Irak gesmokkelde olie onderschept.

Congo. President Laurent-Désiré Kabila stelt de voor 10 mei geplande parlementsverkiezingen voor onbepaalde tijd uit. Kabila beslist voorrang te geven aan de dialoog die tot een vreedzame oplossing van de oorlog moet leiden. (Zie ook p. 39)

Israël. Omdat Syrië onaanvaardbare eisen stelt in het overleg met Israël, wordt op de betwiste Golanhoogte een begin gemaakt met de bouw van 200 nieuwe woningen voor joodse kolonisten.

WOENSDAG 12 APRIL.

Kosovo. De Serviërs geven hun boycot van de overlegorganen van de VN-missie in Kosovco (Unmik) op. Drie afgevaardigden van de Kosovaarse Serviërs nemen als waarnemers deel aan een zitting van de Kosovaarse Overgangsraad (KTC).

Israël. De Chinese president Jiang Zemin brengt een zesdaags staatsbezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden. De Verenigde Staten volgen dat bezoek met argusogen.

Bolivia. Bij botsingen tussen politie en manifestanten tegen de geplande verhoging van de prijs voor water vallen vijf doden en meer dan 40 gewonden. President Hugo Banzer vaardigt de staat van beleg uit.

Kinderrechten. Volgens het International Bureau for Children’s Rights zitten, drie jaar na het ondertekenen van de VN-conventie inzake kinderrechten, nog meer dan drie miljoen kinderen wereldwijd gevangen in clandistiene prostitutienetwerken.

DONDERDAG 13 APRIL.

Peru. Er komt een tweede ronde in de presidentsverkiezingen. Aftredend president Alberto Fujimori (49,84 procent in de eerste ronde) en zijn uitdager Alejandro Toledo (40,31 procent) nemen het begin juni tegen elkaar op.

Zuid-Korea. De sterkste oppositiepartij Grote Nationale Partij (GNP) wint de parlementsverkiezingen. Zij behaalt 133 (winst 12) van de 273 zetels tegen 115 zetels voor de Democratische Millenniumpartij (MDP) van president Kim Dae-jung.

VRIJDAG 14 APRIL.

Chili. Een onderzoeksrechter vaardigt een arrestatiebevel uit tegen generaal Carlos Forestier, de tweede man van de landmacht tijdens het bewind van generaal Augusto Pinochet. Forestier wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van tien politieke tegenstanders van het regime in 1973.

ZONDAG 16 APRIL.

Portugal. In een discotheek van Lissabon vallen zeven doden als een onbekende twee kleine spuitbussen met (gif)gas leegspuit. Zestig andere bezoekers worden naar een ziekenhuis gebracht. Het licht wordt van buitenaf gedoofd. Er breekt paniek uit onder de honderden bezoekers, vooral van Afrikaanse afkomst.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content