Maandag 23 november:

De Belgische jongeren vertegenwoordigen een markt van 32 miljard frank per jaar en hun marktaandeel groeit. Hun uitgaven gaan vooral naar drank, snacks en cd’s.

ù De nieuwe Peugeot-ziekenwagens die het ministerie van Volksgezondheid aankocht voor 25 brandweerkorpsen, vertonen opvallend veel technische mankementen.

Dinsdag 24 november:

Onderzoeksrechter Damien Vandermeersch vaardigt een aanhoudingsmandaat uit tegen de gewezen Chileense dictator Augusto Pinochet. Hij gaat daarmee in op de klacht van enkele Chilenen die in België wonen.

ù Het jongerenmagazine mf* wordt na amper twee maanden opgedoekt. Uitgever Mediaxis klaagt over een gebrek aan belangstelling bij het doelpubliek.

Woensdag 25 november:

Minister van Binnenlandse Zaken Luc Van den Bossche (SP) kondigt een snellere tuchtwet voor de politie aan. Die moet voorkomen dat tuchtprocedures tegen politiemensen lang aanslepen, zoals in de zaak- Dutroux.

ù In het RTBf-programma Au nom de la loi getuigen vier politiemannen dat gewezen politiecommissaris van Schaarbeek Johan Demol drugsvangsten ensceneerde. Ze zeggen dat Demol hen opdroeg om zakjes drugs vooraf in de huizen te verstoppen.

ù Auto’s krijgen binnenkort een paspoort dat de kilometerstand vermeldt. Dat moet fraude bij de verkoop van tweedehandswagens voorkomen.

Donderdag 26 november:

Het socialistisch ziekenfonds betaalt vanaf 1 januari een deel van de kosten terug van homeopathische middelen, osteopathie en chiropraxie. Bij gebrek aan erkenning zijn de alternatieve middelen momenteel in feite onwettig.

ù Bij het begin van het proces tegen de linkse vakbondsleider Roberto D’Orazio in Nijvel betogen zo’n duizend vakbondsleden. D’Orazio moet zich verantwoorden voor het geweld tijdens de staking bij het staalbedrijf Forges de Clabecq.

ù De Post voert dit jaar geen gunsttarief in voor kerstkaarten. Het gunsttarief leidde in het verleden tot een extra lading kaarten, met vertragingen voor de gewone postbedeling als gevolg.

Vrijdag 27 november:

In de kustgemeente De Haan wordt er dan toch een asielcentrum geopend, ondanks het aanhoudende verzet van de burgemeester en het gemeentebestuur. Dat beslist de rechter in kort geding.

ù Het gemeentebestuur van Anderlecht moet zijn verbod op de paardenmarkt voorlopig schrappen. Anderlecht voerde het verbod in onder druk van de dierenrechtenorganisatie Gaia.

ù De werkgroep Morkhoven zet haar strijd tegen kinderporno dan toch voort. Ouders van vermiste kinderen hebben daarom gevraagd, aldus leider Marcel Vervloesem. De werkgroep wilde alle activiteiten stoppen wegens de, naar eigen zeggen, constante tegenwerking.

Zaterdag 28 november:

De voor de Belgische kust gezonken vissersboot Sea Hunter is niet aangevaren door een ander schip. Dat blijkt na lichting van de boot. Vermoedelijk is de Sea Hunter gekapseisd tijdens een storm.

ù De BOB houdt haar eerste congres. De speciale rijkswachtbrigade vreest dat de politiehervormingen haar positie in het gedrang zullen brengen.

Zondag 29 november:

De Roemeense luchtvaartmaatschappij Tarom mag voorlopig niet meer op Oostende vliegen. Enkele weken geleden kende een Roemeense Boeing problemen om op te stijgen. Tarom zou met versleten toestellen vliegen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content