MAANDAG 17 AUGUSTUS:

VS. Amerikaanse spionagesatellieten ontdekken een ondergrondse atoomfabriek in Noord-Korea.

DINSDAG 18 AUGUSTUS:

VN. De Wereldkinderorganisatie Unicef waarschuwt voor een humanitaire ramp in Indonesië. Door de slechte economische toestand zijn een groot aantal baby’s en peuters ondervoed. De armoede zou ook veel kinderen van de schoolbanken weghouden. (Zie ook p. 106.)

Iran. De hoogste Iraanse leider, Ali Khamenei, omschrijft de Taliban in Afghanistan als “gedegenereerd en waardeloos”. De uitspraak komt als reactie op de gijzeling van een aantal Iraanse burgers in dat land, iets wat Teheran niet zal dulden, aldus de ayatollah.

WOENSDAG 19 AUGUSTUS:

Kosovo. Tijdens haar bezoek aan Kosovo waarschuwt Europees Commissaris voor de Mensenrechten Emma Bonino, dat veel gevluchte Kosovaren dreigen om te komen tijdens de winter.

Groot-Brittannië. Volgens The Times was het ongeval waarbij, in 1992, de Tsjechische leider Alexander Dubcek – de partijleider van “het menselijke communisme” tijdens de Praagse Lente van 1968 – omkwam, een moord. Die zou zijn uitgevoerd door agenten van de Russische KGB. Tot die conclusie komt de Tsjechische jurist Liboslav Leksa in zijn boek “Tragedy at 88 km”.

Columbia. De FARC, de oudste en grootste guerrillabeweging van Latijns-Amerika, gijzelt in het zuidoosten van het land zo’n driehonderd militairen en politieagenten. Die bestrijden de drugshandel in de regio. De FARC zou banden hebben met het drugsmilieu.

DONDERDAG 20 AUGUSTUS:

Syrië. Irak en Syrië tekenen een akkoord voor de heropening van een oliepijpleiding tussen het Iraakse olieveld Kirkuk en de Syrische haven Banias. De pijpleiding werd in 1982 door Syrië gesloten om Iran te steunen tijdens de oorlog met Irak. Bagdad zal wel de toestemming tot heropening moeten vragen aan de VN. Die willen de Iraakse olieproductie alleen toelaten in ruil voor voedsel en medicijnen.

VS. De Amerikaanse regering legt economische sancties op aan de Angolese Unita-beweging. Onder meer worden diamanten zonder certificaat van de regering niet langer meer geïmporteerd, en zijn de Unita-bezittingen in de VS bevroren. Dit moet de voormalige rebellenbeweging dwingen om het vredesproces uit te voeren. Washington wil met de economische sancties ook voorkomen dat de beweging zich opnieuw massaal bewapent.

Algerije. In het zuidwesten van het land komen tientallen burgers om bij een ontploffing op een marktplein.

VRIJDAG 21 AUGUSTUS:

Zuid-Afrika. Oud-president P.W. Botha wordt veroordeeld wegens zijn weigering om voor de Waarheidscommissie te verschijnen. Hij krijgt een geldboete en een voorwaardelijke straf.

Birma. Oppositieleidster Aung San Suu Kyi en haar partij, de Nationale Liga voor Democratie, gaan zelf een parlement bijeenroepen waarin de meeste etnische groepen zullen vertegenwoordigd zijn. Het in 1990 gekozen parlement vergaderde nog nooit. Volgens waarnemers stuurt Aung San Suu Kyi aan op een confrontatie met de militaire dictatuur.

ZATERDAG 22 AUGUSTUS:

Duitsland. Op een grote verkiezingsmeeting voorspelt kanselier Helmut Kohl dat hij de opiniepeilers ongelijk zal geven en de verkiezingen zal winnen. Hij waarschuwt dat een regering van socialisten de welvaart en veiligheid van het land in gevaar brengt. Zijn uitdager, de socialist Gerhard Schröder, voert campagne in Berlijn, München en Bonn. In de peilingen doen de christen-democraten van Kohl het iets beter dan een tijd geleden.

ZONDAG 23 AUGUSTUS:

Iran. Na een tweedaags bezoek verklaart de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, dat Teheran opnieuw een belangrijke internationale rol wil spelen en het terrorisme veroordeelt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content