MAANDAG 10 AUGUSTUS:

Aan de kust gebeurt er voor de eerste keer dit jaar een dodelijk ongeval met de kusttram. In Nieuwpoort wordt een 46-jarige vrouw door een voorbijrijdende tram gegrepen, op het ogenblik dat ze met haar echtgenoot de straat wil oversteken.

Achttien jongeren worden onwel van de hitte in de trein die hen vanuit Zwitserland terugbrengt naar België. Ze worden een nacht ondergebracht in een Zwitsers ziekenhuis.

DINSDAG 11 AUGUSTUS:

Het aantal professoren aan de Vlaamse universiteiten is de afgelopen vijftien jaar gedaald met 7,5 procent. Het aantal studenten is in diezelfde periode met een derde toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (Vlir). De Vlaamse universiteiten hebben wel dubbel zoveel assistenten als vroeger om de professoren bij te staan.

De Vlaamse apothekers hebben het afgelopen jaar bijna 316.000 kilo oude geneesmiddelen ingezameld. Dat komt neer op zo’n vijftig gram per Vlaming. In vergelijking met 1996 gaat het om een stijging van 17 procent. De vervallen geneesmiddelen worden naar verbrandingsovens gebracht.

WOENSDAG 12 AUGUSTUS:

Op de A12, in de buurt van Schelle, ramt een vrachtwagen een voetgangersbrug over de snelweg tussen Antwerpen en Brussel. De chauffeur was vergeten zijn laadbak naar beneden te halen. De ingestorte brug veroorzaakt heel wat verkeersellende.

De waarde van de Belgische frank is sinds 1970 met 75 procent gedaald. Duizend frank uit 1970 is nu nog maar 265 frank waard. Vooral in de jaren zeventig daalde de frank in waarde, door de petroleumcrisis in ’73 en de consumptiecrisis die daarop volgde. Het afgelopen jaar bleef de inflatie beperkt tot 1,3 procent.

DONDERDAG 13 AUGUSTUS:

Wagens met een airbag worden na een ongeval sneller total loss verklaard en naar de schroothoop verwezen dan auto’s zonder opblaasbaar veiligheidskussen. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad bij herstellers en expertisebureaus. Airbags vervangen kost veel geld.

De Post introduceert een nieuw systeem van strafport. Brieven of kaartjes die te weinig gefrankeerd zijn, worden terug naar de afzender gestuurd. De postbode zal geen strafport meer vragen aan de geadresseerde, behalve wanneer de afzender niet vermeld is of in het buitenland woont.

VRIJDAG 14 AUGUSTUS:

Op de luchthaven van Bierset voeren inwoners van Grâce-Hollogne actie tegen de lawaaihinder die de luchthaven veroorzaakt.

Binnen de Europese Unie is België het op één na rijkste land. Dat blijkt uit cijfers van het Franse Nationale Instituut voor Statistiek, dat zich baseert op het bruto binnenlands product per inwoner. Alleen Luxemburg doet nog beter. Oostenrijk komt tevoorschijn als derde.

Het roofvogelbestand in ons land gaat erop vooruit. Zowel de dag- als de nachtroofvogels zijn na decennia van achteruitgang aan een herstel bezig. Die verbetering vloeit voort uit ecologische ingrepen, maar ook uit het gewijzigd gedrag van de vogels, zegt de Koninklijke Liga voor Vogelbescherming.

ZATERDAG 15 AUGUSTUS:

3280 deelnemers aan de 29ste Dodentocht bereiken de aankomst. In Bornem waren vrijdag 5130 mensen aan de wandeltocht van honderd kilometer begonnen. Zo’n vijfhonderd Rode Kruis-vrijwilligers helpen het evenement in goede banen te leiden.

Bij twee ongelukken met een zweefvliegtuig, in Temploux en in Bree, komen drie mensen om het leven.

ZONDAG 16 AUGUSTUS:

In Leuven woont een kwartmiljoen mensen het driedaagse pop- en rockfestival Marktrock bij, verspreid over vijf podia in de binnenstad.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content