MAANDAG 6 MEI :

Rusland. President Boris Jeltsin bevestigt dat de verkiezingen plaatsvinden op 16 juni. Daarmee zet hij generaal Alexandr Korzakov, zijn belangrijkste adviseur in veiligheidszaken, in de wind. Die pleitte voor uitstel en waarschuwde voor onlusten.

VN. Na de tweemaandelijkse evaluatie beslist de VN-veiligheidsraad de sancties tegen Irak te handhaven. Het handels- en olie-embargo kwam er na de Golf-oorlog en blijft gelden zolang de Iraakse regering niet voldoet aan een aantal VN-resoluties.

VS. De zware misdaad is voor het tweede opeenvolgende jaar gedaald.

Frankrijk. President Jacques Chirac ontvangt de Marokkaanse koning Hassan II voor een tweedaags officieel bezoek. De koning krijgt de zeldzame eer een toespraak te houden voor de Assemblée.

Egypte. De pas gestarte gesprekken voor de laatste fase van de vredesonderhandelingen tussen Israël en de PLO zijn al beëindigd. Beide partijen gaan uiteen in een sfeer van wrevel en meningsverschillen. Het is weinig waarschijnlijk dat er nog een ontmoeting komt voor de Israëlische parlementsverkiezingen van 29 mei.

Zaïre. De vereniging van oppositiegroepen, Union sacrée de l’Opposition Radicale, zet Etienne Tshisekedi opzij als voorzitter. De verbrokkeling van de oppositie tegen president Mobutu Sese Seko lijkt hiermee bezegeld.

DINSDAG 7 MEI :

In Rome start het proces tegen de 82-jarige Erich Priebke, een gewezen SS-kapitein, op beschuldiging van moord op 335 Italianen in maart 1944.

Rusland. Moskou eist het vertrek van negen Britse diplomaten wegens spionage. Londen dreigt met ?gepaste tegenmaatregelen? wat zoveel betekent als de verwijdering van evenveel Russische diplomaten. De nakende verkiezingen zijn niet vreemd aan de typische Koude-Oorlogterminologie.

EU. De gesprekken over een samenwerkingsakkoord tussen de EU en Cuba lopen vast wegens ?ideologische verschillen?. De EU eist onder meer een wijziging van het strafrecht, waardoor de meeste politieke gevangenen zouden vrijkomen, en meer zelfstandig werk. In ruil wil Brussel het socialistisch karakter van het Caribische eiland erkennen. Cuba verwijt Europa de rol van ?Trojaans paard? voor de VS te spelen en het willen stimuleren van ?interne subversie?.

Spanje. De Madrileense onderzoeksrechter Baltasar Garzon opent een onderzoek tegen drie ex-generaals van de Guardia Civil naar hun mogelijke betrokkenheid bij de moord op een vermeende Eta-militant. De antiterrorismecel Gal vermoordde in de jaren tachtig minstens 28 vermeende Baskische activisten. Verscheidene politici van de socialistische partij worden beschuldigd van medeplichtigheid.

WOENSDAG 8 MEI :

Europa. In diverse landen herdenken vaderlandslievende verenigingen en oudstrijders de bevrijding op 8 mei 1945.

Duitsland. Een lading kernafval uit het Franse La Hague komt veilig aan in Gorleben. Het stadje is dagen het toneel van een ware veldslag tussen de politie en een grote groep demonstranten.

Nederland.Alfred Kossmann (74) ontvangt de Libris Literatuurprijs voor zijn boek ?Huldigingen?. De juryvoorzitter noemt het boek ?vernuftig, geestig en rijp. Het getuigt stilistisch en compositorisch van een zeldzame finesse en er wordt met opvallend gemak een groot tijdsbestek overspannen.?

DONDERDAG 9 MEI :

Burundi. Hutu-rebellen vallen een vluchtelingenkamp aan in de buurt van de hoofdstad Bujumbura (zie ook p. 126).

China. De VS dreigen met handelsmaatregelen als de Chinese regering niets doet om de Amerikaanse eigendomsrechten te respecteren.

VRIJDAG 10 MEI :

Palestijnse Gebieden. PLO-leider Yasser Arafat stelt de 26 leden van zijn regering voor. Onder de 26 bevinden zich ook een communist, een onafhankelijke nationalist en een ex-Hamaslid.

Ook Rusland herdenkt de bevrijding van Europa.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content