Olifanten hebben een regelmatige cyclus van een honderdtal maanden in hun gewicht. Onderzoek gepubliceerd in Mammalian Biology...

Olifanten hebben een regelmatige cyclus van een honderdtal maanden in hun gewicht. Onderzoek gepubliceerd in Mammalian Biology heeft uitgewezen dat die gewichtscyclus verband houdt met het wisselen van hun tanden. Het gaat dan niet om de slagtanden, die het uiterlijk van de dieren bepalen, maar wel om de maaltanden. Anders dan bij ons wisselen olifanten niet twee keer van tanden, maar (meestal) vijf keer. Dat is nodig om het verschil in grootte tussen jonge en oude dieren te overbruggen. Tijdens de wissel is er een tijdje meer kauwoppervlak beschikbaar, wat gunstig is voor de voeding - en dus het gewicht - van de dieren.