Han Renard

Een tip voor Vlaams formateur Kris Peeters (CD&V): maak van de bevoegdheden Brussel en Vlaamse Rand (opnieuw) één pakket. Het zou de samenhang van het beleid ten goede komen.

Stel in de nieuwe Vlaamse regering één minister aan voor Brussel en de Vlaamse Rand. Die samenvoeging van bevoegdheden kan een symbolisch vertrekpunt vormen voor een meer ‘grensverleggende’ aanpak, over de institutionele grenzen van Brussel-Halle-Vilvoorde heen, in dat dichtbevolkte stedelijke gebied. Die mening is althans Godfried van de Perre toegedaan. Van de Perre is stafmedewerker van ‘de Rand’, de vzw die het Nederlandstalige karakter van de Vlaamse Rand rond Brussel moet helpen ondersteunen. ‘Ik volg de beleidsvoering al vele jaren’, zegt Van de Perre. ‘In de vorige Vlaamse regering had Bert Anciaux (SP.A) Brussel in zijn portefeuille en Frank Vandenbroucke (SP.A) de Rand. Welnu, in de beleidsbrief voor Brussel stond nauwelijks een verwijzing naar de Rand. In de beleidsbrief voor de Rand was Brussel dan weer een blinde vlek. Een visie op de ontwikkeling van Brussel en zijn hinterland heeft Vlaanderen niet. Vlaanderen laat Brussel niet los, hoor je vaak, maar beslissingen worden genomen met de rug naar Brussel. Terwijl Brussel en de Vlaamse Rand als een Siamese tweeling met elkaar vergroeid zijn op het vlak van mobiliteit, ruimtelijke ordening, werkgelegenheid en dies meer.’

Maar de institutionele discussie over Brussel-Halle-Vilvoorde staat strategisch nadenken over het gebied in de weg. ‘Ofwel blijven we aanmodderen met het institutionele imbroglio B-H-V, dat hoe dan ook een politieke oplossing moet krijgen, ofwel pakken we de echte problemen aan van deze complexe mozaïekregio met anderhalf miljoen inwoners’, aldus Van de Perre. Een sterke Vlaamse minister, die ook tegenover de Brusselse regering het aanspreekpunt vormt voor heel het gebied, kan een begin maken met zo’n ‘mentale omschakeling’.

Gewezen Vlaams minister Bert Anciaux (SP.A) had tussen 1999 en 2002 Brussel én de Rand in zijn portefeuille, later werden de bevoegdheden uit elkaar gehaald. ‘Ik vond die combinatie boeiend en zinvol’, zegt Anciaux. ‘Maar het mag niet de bedoeling zijn door ze opnieuw samen te voegen een van de twee bevoegdheden uit te hollen. Een minister met dubbele pet moet tegelijk oog hebben voor Brussel en grootstedelijke thema’s, en voor het Vlaamse en groene karakter van de Rand’, aldus Anciaux, die volgens sommigen opnieuw in aanmerking komt voor de post van Brusselse excellentie in de volgende Vlaamse regering.

Han Renard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content