Die week op Knack Boekenburen…

14/08/09

Josse de Pauw heeft het onbewerkbare Under the Vulcano van Malcolm Lowry dan toch bewerkt voor toneel, en neemt in deze openingsproductie van het Antwerpse Toneelhuis meteen alle honneurs waar. Ook die van drankorgel (het hoofdpersonage in Lowry’s meesterwerk), dat spreekt. Hij wil naar eigen zeggen een hommage brengen aan de veelkantige kwaliteiten van de ‘intelligente loser’.

17/08/09

Maarten Dessing, onze literaire correspondent in Nederland, is te weten gekomen dat A.F. Th. van der Heijden naar de Bezige Bij is verkast. Niet voor het grote geld of de mooie ogen van sommige redactrices, maar simpelweg omdat hij zich heeft laten verschalken door de charme van Robbert Ammerlaan, directeur-uitgever van De Bij. Als dat maar goed afloopt – zo Dessing – wanneer Ammerlaan binnenkort tegen zijn zin met pensioen moet.

19/08/09

Knacks boekensite wordt officieel gelanceerd en al onmiddellijk mag Joke in Dagboek van een minister, een nieuwe wekelijkse blog op woensdag, komen vertellen hoe zij aan haar culturele competenties werkt: ‘Begin september ga ik een toneelstuk zien van Jan Fabre. Niet zomaar een stuk, maar het stuk waarin drie actrices vooraan op de scène plassen. In het liefhebberstoneel kun je zoiets nooit zien. Die meisjes gaan niet op het podium plassen voor een hele zaal tantes en nonkels, neen, daarvoor moet je naar de gesubsidieerde sector. Als ze me voortaan op de VRT nog eens vragen welk toneelstuk ik laatst gezien heb, kan ik Tom Lanoye en Erwin Mortier geruststellen: “’t Was cultuur.”‘

20/08/09

Dan is Bart de Man andere koek. In Het tetteren van de letteren richt hij zijn bazooka op donderdagen op de literaire windbuilen en het bijbehorende societyleven. Hij maakt in deze eerste blog gehakt van Paul Baeten Gronda, een geheel uit gekunsteldheid opgetrokken kunstcreatuur waaraan alles fake is en niets echt: ‘Het is geen toeval dat PBG uit het niets schrijft. De Morgen vroeg om een column nog voor hij iets ter publicatie geschreven had. Robert Ammerlaan van De Bezige Bij bestelde een boek naar keuze zonder ooit PBG gezien te hebben. Het resultaat is ernaar. “Ik had te veel stijl.” In de jaren zestig (dat is nog voor de jaren negentig) hadden The Kinks daar een gepaste omschrijving voor: “One week he’s in polka-dots, the next week he’s in stripes /’Cause he’s a dedicated follower of fashion.”‘

20/08/09

Opvallend hoeveel literaire BV’s plots hun vaders herontdekken. Het lijkt alsof de Vlaamse literaire rentree in september in de naam van de vader én de zoon zal heten, met voorop Geert van Istendael en Marcel Vanthilt.

Volgende week

streaming video op de boekensite met onder andere de literaire boekenprogramma’s van ATV en RTV, en nog veel meer lekkers.

Frank Hellemans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content