Ann Peuteman

Door de federale boegbeelden uit de naderende verkiezingscampagne te weren, hoopt CD&V de electorale schade te kunnen beperken.

Premier Yves Leterme (CD&V) heeft in een kerstgesprek met De Tijd nog eens herhaald dat hij geen prominente rol zal spelen tijdens de komende verkiezingscampagne. Het lijkt een uitgemaakte zaak dat ook de andere federale CD&V-ministers niet zullen worden uitgespeeld bij de Vlaamse en Europese verkiezingen. Om te beginnen kan de federale regering het zich niet veroorloven om haar boegbeelden de komende maanden Vlaanderen te laten afreizen om campagne te voeren. De financiële crisis is immers nog lang niet beslecht, en er staat ook nog een hele resem dringende zaken op de federale agenda. Bovendien ziet het er niet naar uit dat de premier op dit moment een electorale meerwaarde zou betekenen voor zijn partij. Hoewel niemand dat officieel gezegd wil hebben, blijken de Vlaamse CD&V-parlementsleden dan ook opgelucht te zijn dat Leterme niet of amper aanwezig zal zijn in de campagne. ‘De deelname van Yves Leterme zou veeleer een handicap zijn’, zegt een Vlaams Parlementslid. ‘Hij wordt grotendeels verantwoordelijk geacht voor het springen van het kartel met de N-VA, en dan zijn er ook nog eens de duizenden ontevreden Fortisaandeelhouders. De federale regering heeft het afgelopen jaar niet meteen een goede beurt gemaakt, terwijl de Vlaamse ministers het wél goed hebben gedaan.’

De CD&V-campagne zal vooral rond twee boegbeelden draaien: voormalig premier Jean-Luc Dehaene en Vlaams minister-president Kris Peeters. Zij zullen de electorale schade zoveel mogelijk moeten beperken. Van Dehaene wordt verwacht dat hij bij de Europese verkiezingen kan winnen van de gedoodverfde Open VLD-lijsttrekker Guy Verhofstadt. ‘Dehaene staat veel sterker dan Leterme’, zegt een partijgenoot. ‘En delft hij toch het onderspit, dan is dat nog geen ramp. Maar het zou wel nefast zijn, mocht de huidige premier aan de verkiezingen deelnemen en de strijd verliezen van zijn dezer dagen zo opgehemelde voorganger.’ Wat de Vlaamse verkiezingen betreft, is alle hoop op Kris Peeters gericht. De Vlaamse christendemocraten geloven dat de Vlaamse regeringsleider ondanks alles nog behoorlijk geloofwaardig is.

Maar hoe hard de partij ook haar best doet om Leterme komend voorjaar op stal te houden, toch zal de premier een belangrijke factor zijn in de stembusgang. Of zoals een partijgenoot het zegt: ‘Zelfs als Leterme de hele campagne lang geen woord spreekt, dan nog zullen Dehaene en vooral Peeters worden afgerekend op zijn realisaties en mislukkingen.’

Ann Peuteman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content