Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Zondag verjaart Louis Tobback. Het is dan de derde mei. Op die dag zag niet alleen de SP-voorzitter het levenslicht, maar ook menige andere machtswellusteling. Op kop Niccolo Machiavelli, Tobback heeft er al vaak mee gepocht. Verder ook Golda Meir, wist u dat? Margaret Thatcher nam op 3 mei 1979 het bewind over in Groot-Brittannië. En schoot een paar jaar later het enige Argentijnse fregat lek in de strijd om de Falklands.

Ook geboren op 3 mei: Sugar Ray Robinson, de legendarische bokskampioen, met wie Tobback een natuurlijke drang tot agressiviteit gemeen heeft. Sugar Ray had wel een betere techniek. Ook een bont assortiment zangers verjaart op dezelfde dag als Tobback. Bing Crosby ligt nog wat in zijn stijl. En Pete Seeger in zijn stijl van enkele decennia geleden. Maar wat gezegd van James Brown? Of van Engelbert Humperdinck! Frankie Valli. Christopher Cross. En Mary Hopkin van “Those were the days”.

Op 3 mei wordt niet enkel in Leuven, maar ook in Lesotho de keizer gevierd. En in Japan en Polen is het een nationale feestdag. Had u er enig vermoeden van dat 3 mei de dag is waarop Christophorus Columbus Jamaica ontdekte? En waarop Joltin Joe DiMaggio met drie hits zijn debuut maakte in de major-league? En de Edwin Hawkin Singers met één hit in de top-50 ? Paardenliefhebbers weten uiteraard dat op 3 mei op de renbaan van de Churchill Downs, de wereldvermaarde Kentucky Derby wordt gelopen.

En er is meer. Op 3 mei 1810 zwom Lord Byron door de Dardanellen. De Hellespont, zoals dat toen genoemd werd. In één uur en tien minuten, een tijd waar veel zwemkampioenen een puntje mogen aan zuigen. De Hellespont is 65 kilometer lang. Maar, en hier blijkt het genie van Lord Byron: hij zwom in de breedte.

Pas op: het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Op 3 mei 1294 stierf Hertog Jan van Brabant, de voorganger van Tobback en de uitvinder van Primus Haacht. Bliezen ook hun laatste kaars uit: sultan Mohammed II, paus Benedictus XIV, patriarch Pimen, en filosoof Merleau-Ponthy, om het bij die vier te houden. Voor Tobback is dat toch een beetje verontrustend. Tel een sultan, een paus, een patriarch en een filosoof bij elkaar op, en je komt dicht in de buurt van “een burgemeester van Leuven”.

De officiële leuze van 3 mei luidt: crediteuren hebben een beter geheugen dan debiteuren. Het kan geen toeval zijn dat Louis Tobback uitgerekend op deze dag verjaart. Baby-Deng wordt 82, en begint papa-Deng zaliger stilaan ook op het gebied van leeftijd naar de kroon te steken. Al degenen die Tobback persoonlijk willen eren en prijzen, zijn zondag uitgenodigd vanaf halfzeven ’s morgens in zijn privé-woning, Goede Haardlaan 10 te Heverlee. Iedereen is welkom, maar geen cameraploegen meebrengen of de feesteling laat de hond los. En desnoods bijt Tobback zelf in uw benen. Dirk Lesaffer mankt nog. Wat zeer hinderlijk is bij bepaalde moeilijke oefeningen van de ochtendgymnastiek, die de ROB-hoofdredacteur met ontbloot bovenlijf uitvoert in zijn tuin. Hierbij speurend naar UFO’s en vreemde hemelverschijnselen.

Een beetje feesten in Leuven mag wel, want veel reden daartoe hebben ze de jongste tijd niet gehad. De basketbalploeg is gedegradeerd. Weliswaar door de vijandige arbitrage, maar hoe dan ook gedegradeerd. Na de match tegen Houthalen heeft de schepen van Sport van Leuven zelfs een brief geschreven naar de voorzitter van de basketbalbond! Echt waar. Om te melden dat het stadsbestuur niet langer kon instaan voor de veiligheid van de arbiters, zolang de federatie klungelaars bleef afvaardigen als scheidsrechter Vrebosch. Nota bene een ex-Leuvenaar.

Vijf seconden voor het einde floot deze man een fout. Tegen Leuven! Dankzij die vrijworpen won Houthalen de wedstrijd. En verloor Leuven de twee punten, die het op het einde van het seizoen te kort zou komen. Tobback zelf stormde op kop van een legioen losgeslagen hooligans op de scheidsrechter af. De plaatselijke politie stond voor een dilemma: de referee beschermen, of gehoorzamen aan de orders van het hoofd van de politie. En die luidden: “Uit de weg boerkes. Dat ik met mijn krik op zijn bakkes kan kloppen.”

ABB Leuven dus naar tweede, Stade Leuven een jaar langer in vierde. Er is nog een kans om via de eindronde te stijgen. Maar ook in dat geval, wordt geenszins beantwoord aan de hoge verwachtingen die de burgemeester twee jaar geleden had gewekt. Tobback kondigde toen niet meer of niet minder aan dan de promotie naar tweede, en vervolgens naar eerste. Plus Europees voetbal. Dit alles in een splinternieuw multifunctioneel stadion: het Stade Louis.

Een dergelijke sporttempel heeft weinig zin, indien er een ploeg uit vierde klasse in speelt. 3-0 op Zwarte Leeuw was al erg. Maar de echte vernedering kwam er eind maart: thuis 1-2 verloren in de derby tegen Oud-Heverlee. Tot de bloedigste stadsderby’s ter wereld behoren Sampdoria tegen FC Genua, en Celtic tegen de Rangers. Welnu, dat zijn vriendenmatchen in vergelijking met Stade Leuven – Oud Heverlee.

Het mag dus niemand verwonderen dat Tobback een hartaanval kreeg, toen de Zwarte Duivels hem op eigen veld belachelijk kwamen maken. Twee goals op corner, twee keer dezelfde man ongedekt aan de eerste paal binnen. Tobback ontstak in een extreme vorm van razernij, en kroop achter het stuur van één van de vele bulldozers van Jan Stallaert, die sinds het aantreden van de nieuwe burgemeester tot het stadsbeeld zijn gaan behoren. Zonder veel ommezien ploegde Tobback met een asfaltschaar door de weinige straten en pleinen van Leuven die nog niet waren opgebroken. Hij sloopte de laatste frituren, en reed dwars door twee sandwichbars en een Mexicaanse taverne.

En toen zag hij plotseling de auto van Rik Daems staan, geparkeerd aan de Geldenaaksevest 84. Adres waar, zeer toevallig, Patricia Ceyssens haar beroep uitoefent. Beste Louis, namens de hele redactie van Knack: hartelijk gefeliciteerd, en maak er een fijne dag van.

Koen Meulenaere

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content