Dat stamcellen met het verouderen lui worden, leidt tot reukverlies. Hersencellen om geuren te herkennen worden tot op vrij hoge leeftijd regelmatig ververst, maar finaal stoppen de stamcellen die de nieuwe cellen moeten vormen hun activiteit. (Bron: Cell Reports)

Mensen experimenteerden met landbouw als er veel wild was. In dat geval konden prehistorische landbouwers zich wat mislukkingen veroorloven. Een zachte overgang tussen de twee levensstijlen werd daardoor mogelijk. ( Vegetation History and Archaeobotany)

Vrouwtjes van sommige houtluizen hebben een penis, en hun mannetjes een vagina. Dat systeem, waarbij de copulatierollen omgedraaid zijn, ontstond op twee verschillende plekken in de wereld. Het zal dus nuttig zijn voor de betrokken soorten. ( Biology Letters)

Neuronen verplaatsen zich in de hersenen alsof ze op rails rijden. Tijdens de embryonale ontwikkeling verplaatsen cellen zich, ook in het hoofd. Een specifiek eiwit creëert bundels van lange zenuwuitlopers waarlangs bepaalde hersencellen zich verplaatsen. ( Development)

In 2017 teisterde een enorme storm Neptunus. Hij had de afmetingen van de planeet Mars (ongeveer 8500 kilometer breed) en verplaatste zich over de evenaar van de planeet. De storm kon gevolgd worden door de wolken die hij vormde. ( Icarus)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content