Tranen van muisjes remmen het libido van hun moeder. De feromonen in die tranen maken dat ze niet in mannen geïnteresseerd is. Ze overrulen mannelijke verleidingsstoffen. (Bron: Nature Communications)

Ademen door je neus helpt je geheugen. Door de neus ademen bevordert het opslaan van geurprikkels vergeleken met ademen door de mond. Hoe dat juist in zijn werk gaat, is niet bekend. Maar de hersenen reageren sterk op ademhalingsprikkels. ( Journal of Neuroscience)

Eén missend gen kan miskramen uitlokken. Het gaat om een gen van de moeder dat mee de vorming van de moederkoek stuurt. Er zijn experimenten met muizen uitgevoerd, maar het gen in kwestie komt ook bij de mens voor. ( Scientific Reports)

Koolstofvezels doen energie in een carrosserie opslaan. Ze functioneren als de elektrodes van een batterij. Dat opent mogelijkheden om de carrosserie van een auto als een batterij te laten werken. Het zou zelfs voor vliegtuigen kunnen opgaan. ( Multifunctional Materials)

Gezonde kinderen kunnen stofwisselingsziekten verbergen. Dat geldt voor een kwart van als gezond gekwalificeerde zesjarigen. Het gaat om factoren die problemen met hart en bloedvaten induceren, zoals weerstand tegen insuline door overgewicht. ( Acta Paediatrica)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content