Neurowetenschapper Joris de Wit (VIB/KU Leuven) en zijn collega’s ontdekten een gamma aan nieuwe ‘moleculaire spelers’ in onze hersenen – hun resultaten verschenen in Nature Communications. Het gaat om eiwitten op de wanden van de verbindingen tussen zenuwcellen (synapsen). Een van die eiwitten (IgSF8) bleek een belangrijke en nog onbekende regulator van de connectiviteit tussen hersencellen te zijn. Onze hersenen draaien vooral op snelle interacties tussen hun cellen.

Het onderzoek draagt bij tot een beter begrip van de manier waarop dat netwerk het functioneren van onze hersenen orkestreert. Het focuste op een belangrijk type van connectie in de hippocampus, een hersenzone die onder meer instaat voor het organiseren van het geheugen. Een goed begrip van het functioneren van onze hersenen kan uitmonden in betere behandelingen van problemen als gevolg van een sputterende hersenwerking.

Neurofysioloog Alan Urban (NERG/KU Leuven) en zijn collega’s beschrijven in Neuron een nieuwe methode om hersenonderzoek vooruit te helpen. Ze is gebaseerd op echografie, waarbij ultrasone tonen gebruikt worden om weefsels in kaart te brengen. Ze maakt het mogelijk om snel beelden in drie dimensies van de hersenen te maken. Het kan zelfs voor hersenen in volle activiteit.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content