DIEP IN DE ZEE, JACQUES PICCARD

Jacques Piccard is overleden. De wereldberoemde diepzeeduiker werd in 1922 geboren in Brussel en had de Zwitserse nationaliteit. Zijn vader Auguste had zich in de eerste helft van de twintigste eeuw een pionier getoond in de reis naar de stratosfeer (15.946 m). Uitvindingen zoals de cockpit onder luchtdruk en de strato-sferische ballon zetten zoonlief aan tot onderzoek in de andere richting. In 1960 vestigde hij met een zelf ontworpen bathy-scaaf een diepterecord door in de Marianentrog af te dalen tot bijna 11.000 meter onder de zeespiegel. De waarnemingen van Piccard waren van groot belang voor diverse andere wetenschappelijke disciplines, en zijn prestatie sprak tot de verbeelding van talloze striptekenaars en fictieschrijvers.

VIERDE KEER GOEDE KEER, LUC DEFLO

Luc Deflo heeft met zijn roman Pitbull de Hercule Poirotprijs gewonnen. Die bekroning van Weekend Knack wordt elk jaar uitgereikt aan de beste Vlaamse misdaadroman, goed voor 5000 euro. Deflo is een vaste klant op de shortlist van de Hercule Poirot. In 1999 werd hij genomineerd voor zijn debuut, Naakte Zielen. Ook in 2003 (Sluipend Gif) en in 2006 (Ademloos) was hij kanshebber. Het is echter de eerste keer dat hij de hoofdprijs wegkaapt. Hij hield Toni Coppers, Jan Lampo, Kisling& Verhuyck en Joris Tulkens achter zich.

BIJ DEZE KNACK VINDT U EEN VOORDEELBON WAARMEE U HET WINNENDE BOEK KUNT AFHALEN BIJ STANDAARD BOEKHANDEL VOOR 6,95 EURO IN PLAATS VAN 19,95 EURO.

BLIJVEN GELOVEN, DANIÈLE GOFFINET

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel is nog niet dood. Enkele weken geleden groeide de cel-Jumet van de federale politie van vijf tot twaalf speurders. Nu komt er met Danièle Goffinet (45) ook een nieuwe coördinator om de uitgebreide ploeg te versterken. Eddy Vos, sinds jaar en dag bezig met het onderzoek naar de zware misdadigers die in de jaren tachtig terreur zaaiden in de supermarkten, blijft aan het hoofd van de cel. Goffinet begon haar carrière als militair in Duitsland en stapte later over naar de rijkswacht, waar ze de eerste vrouwelijke officier werd. Goffinet is ervan overtuigd dat het mysterie van de Bende van Nijvel nog kan worden opgelost.

JAZZMAN OP DE TAST, JUUL ANTHONISSEN

‘Dit is de man die ons allemaal een kans heeft gegeven toen we nog op de tast probeerden om onze eigen richting te vinden’, vertelde tenorsaxofonist Branford Marsalis ons enkele jaren geleden, zijn hand minzaam op de schouder van Juul Anthonissen. ‘Mannen zoals Juul zijn al te schaars in de jazzwereld.’ Jazzkenner en -programmator Anthonissen stichtte in 1955 de Hnita-Jazz Club in Heist-op-den-Berg, eerst op de zolder van het plaatselijke politiekantoor, sinds 1983 in de intussen beroemde Hnita Hoeve. Door de jaren heen passeerden Zeer Grote Namen op de boerderij, onder wie trompettist Chet Baker, drummer Art Blakey, tenorist Dexter Gordon, bassist Charles Mingus en pianist Keith Jarrett. Anthonissen overleed op 31 oktober, op 77-jarige leeftijd.

Hannes Cattebeke en Bart Cornand

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content