Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

GUL VOOR BELGIë SULEIMAN KERIMOV

Toen de Rus Suleiman Kerimov vorig jaar ei zo na verkoolde in zijn sportwagen, had hij één voordeel: op een roebel meer of minder hoefde hij niet te kijken. Hij liet zich verzorgen in het Belgische militaire brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek; niet op kosten van de staat, zoals ooit werd beweerd, maar uit eigen zak. Dat laatste is overigens met een korreltje zout te nemen, want net zoals de bekendere Roman Abramovitsj kreeg Kerimov een groot deel van zijn gigantische fortuin in de schoot geworpen. De ceo van de olieproducent Nafta-Moskva is een persoonlijke vriend van premier Vladimir Poetin. Vorige week liet Kerimov zich opmerken door het zieltogende Fortis ’te hulp te schieten’ door een procentje van de aandelen tegen gunsttarieven op te kopen. Een paar dagen later legde hij zijn goed hart helemaal bloot door 1 miljoen euro te schenken aan Pinocchio, een Belgische vzw die zich inzet voor zwaarverbrande kinderen.

DE BALLEN VAN OBAMA JESSE JACKSON

Toen de Amerikaanse dominee Jesse Jackson na een interview in een tv-studio dacht dat zijn microfoon uit stond, liet hij zich ontvallen dat de Democratische presidentskandidaat Barack Obama ‘neerbuigend praat tegen zwarte mensen’ en dat hij ‘zijn ballen wel kon afsnijden’. Jackson kon na die woorden niet anders dan zich meteen verontschuldigen, maar het incident zegt veel over het gevoel dat een deel van de zwarte bevolking heeft bij Obama. Jackson is namelijk niet zomaar een dominee. Hij haalde in 1988 elf Democratische voorverkiezingen binnen en gold voor de komst van Obama als een van de politieke leiders van de zwarte gemeenschap. Dat de huidige presidentskandidaat de zwarten vaak oproept om zelf hun verantwoordelijkheid te nemen, is sommige strijders van de oude garde in het verkeerde keelgat geschoten. Ze vinden Obama betuttelend. Jesse Jackson Jr. kon niet lachen om de uitschuiver van zijn vader. Hij is namelijk de codirecteur van Obama’s campagne.

SUPERSECRETARESSES SYLVIE RICOUR EN ANJA SAVONET

Anja Savonet en Sylvie Ricour, de secretaresses van de nummers één en twee van de federale politie, zijn voorlopig ondergebracht op een andere dienst. Commissaris-generaal Fernand Koekelberg nam die maatregel om tegemoet te komen aan de toenemende kritiek. Zowel Koekelbergs persoonlijke secretaresse Ricour als Savonet was zonder een examen en zonder een universitair diploma opgeklommen naar een hogere loonschaal. Omdat de wet bepaalt dat de toplui van de politie een beperkt aantal medewerkers mogen kiezen voor hun beleidsondersteuning, is er volgens Koekelberg niets aan de hand. Zo is Ricour officieel zijn ‘imagoadviseur’. De beide dames moeten nu het onderzoek van het Comité P afwachten om te weten of ze kunnen terugkeren naar hun vroegere functie.

IN DE PRIJZEN PETER TERRIN

Auteur Peter Terrin, een van de vaste Knack-bloggers, heeft voor zijn roman De bijeneters de Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen gekregen. Aan de prijs is een bedrag van 2500 euro verbonden. Hetzelfde boek werd ook al genomineerd voor de tiplijst van de AKO-literatuurprijs in 2006, en Terrin heeft nog meer redenen tot juichen. Zijn roman Blanco, enkele jaren geleden eveneens op de AKO-tiplijst, zal worden verfilmd door het productiehuis CCCP. Christophe Van Rompaey, die met zijn langspeeldebuut Aanrijding in Moscou eerder dit jaar scoorde op het festival van Cannes, neemt het scenario en de regie voor zijn rekening.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content