De Mexicaanse griep verovert in een gezapig tempo de wereld.

Volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn over de hele wereld al ongeveer 135.000 mensen met het Mexicaansegriepvirus besmet. Officieel veroorzaakte het meer dan 800 doden, maar in werkelijkheid zijn het er ongetwijfeld een pak meer.

Daarmee is de ziekte nog altijd maar een flauwe doder in vergelijking met, bijvoorbeeld, malaria, dat per maand wereldwijd gemiddeld 80.000 kinderen doodt (allerhande diarreeveroorzakende bacteriën doden maandelijks nog eens het dubbele daarvan). Reden waarom slechts weinig ontwikkelingslanden staan te springen om efficiënte maatregelen tegen griep in te voeren: ze hebben andere katten te geselen.

Maar omdat het virus ook de westerse wereld treft, krijgt het verhoudingsgewijs veel aandacht. In Europa zijn er – voorlopig – een 20.000-tal besmettingen gemeld, met (tot eind vorige week) 39 doden, de meeste in het Verenigd Koninkrijk. Dat lijkt weinig, maar het is hier nu volop zomer, een in principe grieparm seizoen.

De griep teistert momenteel vooral het zuidelijk halfrond, waar het winter is. Net als bij ons is de winter het seizoen bij uitstek voor virale infecties, omdat mensen dan meer binnen leven, en meer met elkaar in contact komen in een gesloten omgeving, wat de kansen op verspreiding voor het virus verhoogt. In Argentinië was er zelfs een voorstel om de verkiezingen van 28 juni uit te stellen, maar dat werd verworpen. De stemlokalen zouden de verspreiding van het virus een ernstige boost gegeven hebben.

Liefst 90 procent van de griepbesmettingen in Argentinië heeft nu betrekking op Mexicaanse griep. In Chili en de Australische deelstaat Victoria heeft de Mexicaanse griep de klassieke griep volledig verdrongen. Een probleem, want vaccinatie tegen klassieke griep werkt niet in het geval van een besmetting met Mexicaanse griep. De ene griep is de andere niet.

Dat laatste probleem zal zich volgende winter ook in het noordelijk halfrond voordoen, als de Mexicaanse griep ook bij ons dominant zou worden. Een extra reden om de race voor een werkzaam vaccin tegen de nieuwe griep efficiënt te lopen.

Epidemiologen vrezen echter vooral dat het virus zal gaan woekeren in de tropen, waar het losgekoppeld is van seizoenen, en een permanente bron van besmetting kan worden voor de rest van de wereld. Tenzij er op grote schaal quarantainemaatregelen genomen zouden worden. Maar daar zit in deze tijd van globalisering niemand op te wachten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content