Op het GICM-proces staan 13 verdachten terecht. Een van hen zit in Syrië in de gevangenis, zeven zitten in een Belgische cel en vijf zijn (voorlopig?) nog in vrijheid.

– Abdelkader Hakimi (40), alias Achmed Mahd, S. Abushahab, Elikachrami Lesfarayiny, Inijay Sako, Said Yahia, telkens met valse paspoorten. Werkloze Marokkaan zonder vaste verblijfplaats, gehuwd en vader van één kind. Opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis. Zou het kopstuk zijn van de Europese GICM.

– Lahoussine El Haski (30) alias Tarek Jaber, Husein Mohamed Al-Hassaki, El Husseiki El Hussein. Werkloze Marokkaanse asielzoeker zonder vaste verblijfplaats in België. Zijn vrouw en zoontje hebben de Belgische nationaliteit. Opgesloten in de gevangenis van Vorst. Zou GICM-terroristen hebben geronseld en in Europa binnengesmokkeld.

– MostafaLoulani (42). Werkloze Marokkaan zonder vaste verblijfplaats in België. Opgesloten in de gevangenis van Vorst.

– Abdallah Ouabour (31), alias Shihab. In Maaseik geboren productiearbeider met de Marokkaanse nationaliteit. Woont in Maaseik. Opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis. Wordt ervan verdacht de logistieke leider van GICM in Europa te zijn.

Volgens het parket in Brussel hebben deze vier leiding gegeven aan een terroristische organisatie en hebben ze ook de financiering ervan georganiseerd.

– Khalid Bouloudo (31), alias Salmane. Arbeider, woont in Maaseik. Zoon van een mijnwerker. Staat op de VN-lijst van de meest gezochte terroristen ter wereld. Opgesloten in de gevangenis van Vorst. Volgens het parket organiseerde hij fund- raisers voor de Belgische cel in Engeland en Italië. Hij zou ook nieuwe leden voor de beweging hebben gerekruteerd.

-Rachid Iba (25). In Genk geboren, in Maaseik wonende arbeider met Marokkaans paspoort. Opgesloten in de gevangenis van Vorst. Zou zijn paspoort ter beschikking hebben gesteld van verschillende GICM-leden die clandestien Europa wilden binnenkomen.

– Khalid Oussaih (32). In Maaseik geboren arbeider met Marokkaanse nationaliteit. Gehuwd met een bekeerde Belgische, vader van een dochtertje. Woont officieel nog altijd in Maaseik, maar zit nu in Syrië in de gevangenis. Wordt in Brussel verdacht van bendevorming met het doel aanslagen te plegen.

– Abdesselam Rambouk (32). Werkloze Marokkaan met domicilie in Tanger. Woont in Sint-Jans-Molenbeek. Wordt verdacht van bendevorming met het doel aanslagen te plegen.

– El Mostapha El Abdeslami (41). Werkloze Marokkaan. Woont in Sint-Jans-Molenbeek. Wordt verdacht van bendevorming met het doel aanslagen te plegen.

– Mourad Chabarou (25), alias Mohamed Ray, Omar Chabarou, Kalid Omar, Mourad Omar en Murad Al Hamoya, telkens met valse paspoorten. Werkloze Marokkaan zonder domicilie in België. Opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis. Wordt verdacht van bendevorming met het doel aanslagen te plegen.

– Abdelhafid Kharbache (36), alias Abou Bilal. In Marokko geboren magazijnier. Woont in Brussel. Wordt verdacht van bendevorming met het doel aanslagen te plegen.

– Abderahim Ouchaou (32), alias Omar Elzabiri, met vals Palestijns paspoort. Werkloze Marokkaan zonder vaste verblijfplaats in België. Wordt verdacht van valsheid in geschrifte en het gebruik van valse documenten.

– Taoufik Chakir (24). Werkloze Marokkaan zonder vaste verblijfplaats. Woont in Schaarbeek.

Omer Abdul Hameed, een Jordaniër die in Brussel woont, is buiten vervolging gesteld door de raadkamer in Brussel. Van vier andere vermoedelijke terroristen zijn de dossiers afgesplitst. Het zijn Mimoun Belhadj, verdacht van medeplichtigheid aan de aanslag in Casablanca, en Hassan El Haski, Abdelkadim Akoudad en Youssef Belhadj, alledrie verdacht van medeplichtigheid aan de aanslagen in Madrid. Zij zitten allevier in de cel, de eerste in Turkije, de anderen in Spanje.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content