Geen enkele Amerikaanse presidentskandidaat behaalde ooit zo veel stemmen als Joe Biden. Op nummer twee in dat lijstje staat Donald Trump, ook al met zijn uitslag van 2020. Ondanks de coronacrisis kenden deze verkiezingen een recordopkomst. Dat was een van de redenen waarom de finale uitslag zo lang op zich liet wachten.

De Democraten wonnen uiteindelijk overtuigend, maar het was niet de landslide waarop ze hadden gehoopt. Ja, dit is slechts de elfde keer dat een zittende president wordt verslagen. Ja, de Democraten wonnen in de blue wall – de staten Wisconsin, Michigan en Pennsylvania kleurden opnieuw blauw nadat Trump ze in 2016 onverwachts had gewonnen. De uitslag in Pennsylvania bracht Biden op zaterdag zelfs definitief de overwinning. Maar nee, de Democraten slaagden er niet in de Senaat te heroveren.

Uiteindelijk zal er maar één cijfer herinnerd blijven van 3 november 2020: Joseph R. Biden Jr. wordt op 20 januari de 46e president van de Verenigde Staten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content