Maatregelen worden weer strenger: nauwe contacten worden beperkt tot 3 per maand

Op het Overlegcomité is dinsdagmiddag beslist dat een aantal coronamaatregelen weer strenger worden. De sociale bubbel wordt verkleind, bijeenkomsten thuis mogen nog maar met vier mensen, en cafés moeten om 23 uur dicht.

De federale en de deelstaatregeringen nemen strenge maatregelen om de opmars van het coronavirus in te dijken. Vanaf vrijdag gaan de cafés een maand lang om 23 uur dicht en moeten we onze nauwe contacten beperken tot drie per maand. ‘Dat is niet prettig, en dat is zacht uitgedrukt, maar het moet’, aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

De coronacijfers gaan opnieuw de verkeerde kant uit, en dus besliste de federale regering dinsdagmiddag na overleg met de deelstaatregeringen in het Overlegcomité om de coronaregels te verstrengen.

Naast de algemene regels zoals afstand houden en een mondmasker dragen wanneer dat niet mogelijk is, wordt het aantal nauwe contacten opnieuw beperkt, tot drie per maand. Dat aantal geldt per individu.

https://twitter.com/alexanderdecroo/status/1313510905758519296Alexander De Croohttps://twitter.com/alexanderdecroo

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Daarnaast mogen mensen nog maximum vier anderen uitnodigen voor privé-bijeenkomsten thuis. Daar gelden de afstandsregels, tenzij het natuurlijk om personen uit de nauwere contacten gaat.

De cafés gaan vanaf vrijdag om 23 uur dicht. Daarnaast mogen er nog maar vier mensen rond één tafel zitten, met uitzondering van een gezin van bijvoorbeeld vijf mensen die onder hetzelfde dak wonen. Voor de restaurants verandert er niets.

Ook niet-georganiseerde samenscholingen buiten, dus niet fietstochten van wielerclubs of geleide wandelingen, worden beperkt tot maximaal vier mensen, opnieuw met uitzondering van grotere groepen die onder hetzelfde dak wonen. Tot slot wordt telewerk opnieuw sterk aanbevolen, en dat meerdere dagen per week. De maatregelen gelden zeker tot 9 november, waarna ze worden geëvalueerd.

Marc Van Ranst: ‘Als we deze stevige maatregelen volgen, komt het goed’

Viroloog Marc Van Ranst vindt dat de nieuwe maatregelen van de federale regering niks te vroeg komen. Dat zei hij dinsdagavond in VTM NIEUWS. ‘Het zijn stevige maatregelen, en de mensen zullen dat ook voelen. Maar als we de regels volgen, komt het wel goed’, klinkt het.

De federale en de deelstaatregeringen nemen strenge maatregelen om de opmars van het coronavirus in te dijken. Vanaf vrijdag gaan de cafés een maand lang om 23 uur dicht en moeten we onze nauwe contacten beperken tot drie per maand. Viroloog Marc Van Ranst is tevreden dat er een stevig signaal komt van de nieuwe regering. ‘We hadden de luxe niet meer om nog langer te wachten, elke dag telt. Dit zijn stevige maatregelen en de mensen gaan die ook voelen. Maar als ze de maatregelen volgen, komt het goed.’

De viroloog waarschuwt wel dat we niet meteen effect zullen zien van de maatregelen. ‘Die kentering zal er niet komen na een week ons best doen’, klinkt het. ‘We zullen een twaalftal dagen nodig hebben om te zien welke gevolgen deze nieuwe regels hebben.’ Vanaf vrijdag mogen we dus drie nauwe contacten hebben, maar we mogen bijvoorbeeld wel vier mensen thuis ontvangen.

‘Zo moeilijk is dat niet, het is niet dat er 101 regels zijn die we moeten onthouden’, gaat Van Ranst voort. ‘Bij sommige mensen thuis zullen we de anderhalve meter afstand moeten bewaren en een mondmasker dragen. Maar ik ben er zeker van dat de regering snel met een aantal veelgestelde vragen en antwoorden zal komen.’

‘Passiviteit bij bevolking wordt groter door te snelle aanpassingen’

De aankondiging van weer eens nieuwe coronamaatregelen dreigt te wegen op de motivatie bij de bevolking. Dat zegt klinisch psycholoog Elke Van Hoof (VUB) dinsdag in een reactie op de nieuwe beperkingen die werden afgesproken tijdens het Overlegcomité. “De maatregelen veranderen te snel”, zo zegt ze.

Van Hoof vreest dat de aankondiging van weer eens nieuwe maatregelen zal wegen op de motivatie bij de bevolking. “Er is een te hoge ‘omslagsnelheid’ in de maatregelen”, zo zegt ze. “De maatregelen veranderen te snel, waardoor de mensen nauwelijks tijd krijgen om zich aan te passen. Dat leidt ook tot passiviteit bij de bevolking. Mensen gaan zich minder aan de maatregelen houden omdat ze denken dat alles toch weer zal veranderen.”

Ze stelt ook dat er te weinig perspectief wordt geboden. “Twee weken geleden werd de mensen nog een wortel voorgehouden met versoepelingen, en door te spreken over vrijheid. Maar dat wordt nu weer ingetrokken. Dat hakt in op de veerkracht”, aldus Van Hoof. “Ik denk dat het onwelbevinden in de bevolking dan ook zal stijgen.”

“Je mag ook niet vergeten dat al sinds maart extreme inspanningen worden gevraagd van iedereen. Je kan het vergelijken met sportmensen. Zij hebben ook soms dergelijke periodes van extreme inspanningen, maar dat wordt dan altijd gevolgd door periodes van herstel. Zo’n ontspanningsperiode hebben de mensen eigenlijk niet gehad. Ook op de momenten dat de maatregelen minder strikt waren, is de angst er altijd wel blijven inzitten.”

Van Hoof pleit er ook voor om meer te investeren in positieve emoties. “We moeten af en toe kunnen ontsnappen aan de rauwe realiteit. Investeer dus in verhalen waarin de toekomst ná corona getoond wordt.”

Horeca Vlaanderen: ‘Cafésluiting om 23 uur is een zware mokerslag’

Horeca Vlaanderen noemt de beslissing om cafés vanaf vrijdag om 23 uur te sluiten een zware mokerslag. De sectororganisatie vraagt opnieuw financiële steun voor de getroffen cafés en roept klanten op om de regels nauw op te volgen. Dat blijkt dinsdag uit een persbericht.

Om de verspreiding van het coronavirus verder in te perken, kondigde de federale regering een aantal nieuwe maatregelen aan. Vanaf vrijdag mag je nog maximaal drie contacten hebben en gaan cafés om 23 uur toe. Aan één tafel mogen ook nog maximaal vier mensen zitten. ‘Het is zeer spijtig, maar cafés zijn echte hotspots van besmettingen’, klinkt het bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). Voor restaurants verandert er voorlopig niets.

Horeca Vlaanderen spreekt van een zware mokerslag. ‘We hebben altijd gepleit voor gelijke regels voor iedereen. Dat is nu helaas tijdelijk niet meer mogelijk door de blijkbaar iets hogere besmettingskans op café’, aldus CEO Matthias De Caluwé. ‘We moeten ons er dan nu ook op focussen dat de bijna 10.000 Vlaamse café- en drinkgelegenhedenuitbaters passende steun krijgen in de komende moeilijke periode. Volksgezondheid is een collectieve verantwoordelijkheid. Wel dan moeten we nu ook helaas opnieuw solidair zijn met de economisch meest getroffenen.’

Horeca Vlaanderen zegt alles in het werk te stellen om financiële steun te verkrijgen voor de caféuitbaters, maar doet ook een oproep naar de klanten. ‘Respecteer de regels en de bubbels. Je speelt met de gezondheid van jezelf en je naasten, maar ook met de economische toekomst van onze horecaondernemers. Hoe moeilijk het ook is, doorbijten is de boodschap. Er is geen andere weg en we moeten een lockdown koste wat kost vermijden’, aldus De Caluwé.

Ook het Neutraal Sydnicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vreest dat het herstel van duizenden cafés opnieuw in gevaar komt. ‘De meeste van deze bars en cafés hebben enorme inspanningen en investeringen gedaan om hun cafés zo veilig mogelijk te maken en de veiligheid van hun klanten te garanderen. Het is dan ook jammer dat er geen verschil wordt gemaakt tussen de cafés die de nodige veiligheidsmaatregelen hebben genomen en diegenen die niet hebben gedaan’, aldus voorzitter Christine Mattheeuws. ‘Er moeten nieuwe steunmaatregelen komen, anders krijgen we een waar bloedbad temeer omdat de cafés vaak geen reserves hebben.’

Partner Content