Landuyts cynisme viel niet in de smaak bij Bruggelingen

© BelgaImage
Ann Peuteman
Ann Peuteman Redactrice bij Knack

Amper waren de verkiezingsresultaten zondag binnengelopen of CD&V-lijsttrekker Dirk De fauw riep zich uit tot burgemeester van Brugge.

Landuyts cynisme viel niet in de smaak bij Bruggelingen

Dirk De fauw stelde meteen ook zijn nieuwe coalitie voor. De komende zes jaar wordt de stad bestuurd door CD&V, SP.A en Open VLD. Er is zelfs al afgesproken hoeveel schepenen elke partij krijgt.

Zijn ze in Brugge ongelooflijk efficiënt, of was er voor 14 oktober al duchtig overlegd? Dat laatste, ongetwijfeld. Peiling na peiling werd de voorbije maanden duidelijk dat burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) zichzelf niet zou kunnen opvolgen. Niet zozeer wegens het beleid dat hij samen met de CD&V voerde, maar door zijn eigengereide, cynische manier van doen die de Bruggelingen niet bepaald konden smaken.

Toch leek Landuyt de moed erin te houden. Hij maakte zich zelfs sterk dat hij met politiek zou stoppen als hij ook maar één voorkeurstem minder zou krijgen. Het werden er meer dan 4000 minder.

De CD&V heeft 31,9 procent binnengehaald, terwijl de SP.A maar 19,4 procent overhield. Het resultaat is wel dat ze samen nog precies evenveel zetels hebben als tijdens de afgelopen bestuursperiode. Toch hijsen ze ook de Open VLD van Mercedes Van Volcem aan boord. Omdat ze dan met 33 van de 47 zetels een heel comfortabele meerderheid hebben, maar wellicht ook omdat de liberalen een buffer kunnen vormen tussen de CD&V en de SP.A, die de voorbije bestuursperiode niet altijd overeenkwamen.

Landuyt zal er niet meer bij zijn, want hij heeft zijn politiek pensioen aangekondigd. Wel blijft hij voorlopig nog in het Vlaams Parlement zitten, en er wordt gefluisterd dat er al een mooie baan buiten de politiek in het verschiet ligt.

Wellicht is Landuyt niet de enige Brugse politicus die niet meer terugkeert als lijsttrekker. Ook N-VA-kopman Pol Van den Driessche behaalde een desastreus resultaat. Naar eigen zeggen had hij dat totaal niet zien aankomen. Zo overtuigd was hij dat de Bruggelingen hem de zonden hadden vergeven die hem in 2012 het lijsttrekkerschap kostten. Niet dus.

Lees ook: Brugge: CD&V vormt coalitie met SP.A en Open VLD Plus, De fauw wordt burgemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content