Landjuweelfestival 2010: Nog voor het doek opengaat

Er staan het Vlaamse amateurtheater tijdens de herfstvakantie hoogdagen te wachten.

Er staan het Vlaamse amateurtheater tijdens deze herfstvakantie hoogdagen te wachten. Benieuwd wie de 74ste editie van het Koninklijk Landjuweeltornooi wint? Zak af naar Gent en maak het mee van op de eerste rij.

De programmering van OPENDOEK, de overkoepelende vereniging voor amateurtheater in Vlaanderen, ziet er weer toppie uit. De theaterliefhebbers worden getrakteerd op een keuze uit talloze dagschotels binnen een gevarieerd weekmenu. Het festival is opgebouwd rond vijf pijlers: het 74ste Landjuweeltornooi, de jongerenproducties, vertelkunst, figurentheater en het randprogramma. De verschillende activiteiten liggen gespreid over de hele dag, zodat cultuurveelvraten niets aan zich moeten laten voorbijgaan.

Groot podium

De tijd dat amateurtheater vereenzelvigd werd met muffe parochiezaaltjes en acteerwerk dat plaatsvervangende schaamte oproept, behoort lang tot het verleden. Op de prijsuitreiking in 2009 sprak ook cultuurminister Joke Schauvliege haar waardering voor de sector uit:

“Het is geenszins waar dat er stof ligt op het amateurtheater. Er heerst een mooie, nieuwe en vooral jonge dynamiek die dankzij OPENDOEK tot ontwikkeling komt. Dit festival is daar zeker een bewijs van”, aldus de minister.

Het is nog even wachten tot we weten wie van de vijf genomineerden dit jaar de belangrijkste onderscheiding voor een amateurtheaterproductie in Vlaanderen wegkaapt.

De gezelschappen die achtereenvolgens van maandag tot vrijdag hun moment de gloire op de planken van Arca of Schouwburg NTGent zullen beleven, zijn Cie. Parallax uit Mechelen (Connecting people, eigen tekst), D°eFFeKt Theatergroep uit Brussel (Agamemnon, naar Aeschylos), Tejaterbende Oeps! Uit Olen (Wild vlees, Franz-Xaver Kroetz), Toneelatelier Aalst (Woyzeck, Georg Büchner) en Theater PEG uit Antwerpen (Bok&Geit, Herman van de Wijdeven).

Na elke voorstelling is er een Achterklapmoment waarbij het publiek met de spelers en regisseur in dialoog kunnen gaan.

Jeunesse dorée

De jeugd is de toekomst en daar houdt OPENDOEK rekening mee. Vandaar dat jong, aanstormend talent gekoesterd wordt, verwend zelfs met een volwaardige parallelprogrammering. Vier jeugdtheatergroepen met spelers van 14 tot 18 jaar worden door Plankton, de jongerenwerking van OPENDOEK, vergast op workshops, gesprekssessies, parties en een toonmoment met een reprise van hun vroegere producties.

De kunst van het vertellen

De omineuze ruïne van de Sint-Baafsabdij is de gedroomde locatie voor De Gouden Stoel. Tien vertellers brengen een opgelegd en een verhaal naar eigen keuze. Ze strijden naar de begeerde eretitel van Beste Verteller van Vlaanderen.

Niet te missen voor wie de verhalen van o.a. Gerda Dendooven en Hugh Lipton eens luisterend wil degusteren.

Figurentheater

Vanaf 2,5 jaar word je op het Landjuweelfestival voor vol aangezien. Er staat vier keer familietheater op de affiche en creatievelingen van 9 tot 12 komen aan hun trekken tijdens een workshop stangpoppen maken.

Her en der zullen straattheatermakers de festivalbezoekers overvallen met acts en verrassingsoptredens.

Randprogramma

Wie hoogte wil krijgen hoe de toekomstige edities van het Landjuweel er zullen uitzien, welke selectieprocedures er voor de 75ste aflevering gehanteerd worden en volgens welk concept de jurering dan gebeurt, mag ALBASTA! niet missen. Laat het aansluitende aperitiefmoment op deze laatste festivaldag een extra stimulans zijn om u over de streep te laten trekken.

En de winnaar is

Tijdens het slotmoment op zondag wordt er geklonken (alweer) op de winnaars van het 74ste Landjuweeltornooi en De Gouden Stoel. De proclamatie wordt opgeluisterd met Poppemie, een coproductie van Kaaiman, het laboratorium voor jonge theatermakers in de Warande Turnhout en Theater Stap, het gezelschap van acteurs met een verstandelijke beperking.

Wat ons nieuwsgierig maakt

We zijn zeer benieuwd

*of Toneelatelier Aalst, dat zich momenteel tweevoudig winnaar van het Landjuweel (editie 69ste en 71ste) mag noemen, er met hun Woyzeck in slaagt een hattrick te scoren;

*wie dit theaterseizoen de meest gesmaakte en best gemaakte Woyzeck aflevert, de amateurs van Aalst of de beroeps van NTGent, die met hun versie op 27 november in première gaan;

*of Connecting people (Cie Parallax) en Beestige buren (Poppentheater Oekedoeleke) echt zo goed zijn als het feit dat die voorstellingen reeds geruime tijd op voorhand uitverkocht zijn, laat vermoeden;

*of de synergie tussen Kaaiman en Theater Stap met hun gezamenlijke productie over het verlangen naar kinderen krachtig theater oplevert;

*het debacle uit 2003-2004 in Leuven indachtig, toen er geen winnaar bekend gemaakt werd vanwege te geringe kwaliteit van de producties, hoe de voorstellen voor de nieuwe formule van het 75ste Landjuweeltornooi door de gezelschappen onthaald zullen worden.

Jan De Smet

Info en reservatie www.landjuweelfestival.be

Snuif samen met Knack de festivalsfeer op en kijk dagelijks over onze schouder mee naar de voorstellingen: http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/opinie/recensies/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content