‘Labille heeft iets uit te leggen’ (Gwendolyn Rutten)

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten © BELGA

Open VLD-voorzitster Rutten pleit er opnieuw voor dat de staat zich terugtrekt als aandeelhouder van Belgacom en bpost. Het incident over het loon van bpost-topman Johnny Thijs bewijst dat dat een goede zaak zou zijn, zo klinkt het.

Gwendolyn Rutten reageerde in De Ochtend op Radio 1 op het vertrek van Johnny Thijs bij bpost nadat de regering besliste om het loon van Thijs te verlagen van 1,1 miljoen euro per jaar tot 650.000 euro.

Oude stempel

Rutten vindt dat minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) daarbij niet echt respectvol is omgegaan met Thijs. ‘Meneer Labille heeft iets uit te leggen’, aldus Rutten. ‘Het is niet fout gelopen op de centen, maar wel omdat er iets gebroken is tussen Labille en Thijs.’ Volgens Rutten was er binnen de regering wel degelijk een consensus om Thijs meer dan 650.000 euro aan te bieden.

‘Minister Labille is een socialist, en dan nog een van de oude stempel’, gaat Rutten verder. ‘Onze visie staat diametraal tegenover die van hem. Labille wil meer controle op overheidsbedrijven, terwijl Open VLD vindt dat de overheid zich moet afvragen of Belgacom en bpost nog tot haar kerntaken behoren. De tijden veranderen. We willen toch niet meer terug naar de tijd waarin we naar een politicus moesten bellen om een telefoonaansluiting te krijgen?’

Kritiek Bart De Wever respectloos

Rutten vindt ook de uitspraken van Bart De Wever in De Tijd respectloos. De N-VA-voorzitter zei daarin dat excuses voor het pestbeleid op hun plaats zijn, want ‘er zijn grenzen aan hoe je een mens kan vernederen’.

‘De N-VA pleit in het parlement al maanden om het loon van Thijs aan te pakken. Welke N-VA spreekt hier eigenlijk?’, sneert Rutten.

‘Bovendien kondigt Vlaams minister en vicepremier Geert Bourgeois in zijn nieuwsbrief trots aan dat hij de lonen van de Vlaamse overheidsmanagers aan banden heeft gelegd. Als De Wever zich in 2014 wil vergissen van tegenstander, dan is dat vooral zijn strategie’, besluit Rutten. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content