Knack Extra: Knack Zomert (wat u straks niet mag missen)

Deze Knack Extra ligt op 28 mei in uw krantenwinkel

Van de redactie: Knack gratis!
door Karl van den Broeck

Je hoeft niet voor of tijdens de oorlog geboren te zijn om je de zomer te herinneren als een periode van loomheid en leegte. In juli was er de Ronde van Frankrijk en als je in een grote stad woonde, was er ook wel ergens een kermis. En daarnaast was je aangewezen op stripverhalen en slechte John Waynefilms op de BRT om de lange dagen die je nog van de eerste schooldag scheidden te overbruggen. Alle theaters waren dicht. Musea bestonden alleen in de stad en op de daken van de cultuurcentra groeiden er champignons.

Dat is nu wel anders. De zomer is hét cultuurseizoen bij uitstek. In elke stad, in elk dorp, op elk plein, in elke straat en zelfs in elke wei zijn er voorstellingen, tentoonstellingen en concerten. De festivals schieten als ­ inderdaad ­ paddenstoelen uit de grond.

Het is bon ton in de cultuursector om te waarschuwen voor deze trend. De toenemende aandacht voor festivals zou de werking van structurele gezelschappen en organisaties in gevaar brengen. Zij zouden te veel subsidies opslorpen. Enggeestige jaloezie is dat. Vooral als je weet dat die theaters, concertzalen, kunsten- en cultuurcentra tijdens de zomer meestal potdicht blijven. Net op het moment dat het publiek de tijd heeft om van al dat culturele lekkers te proeven.

In deze Knack Extra maakte de redactie een eigen selectie van het gigantische culturele zomeraanbod. Sta me toe daarbij een paar ‘eigen’ initiatieven te belichten. Poirot in Bruges ­ Knack Thrillerfestival is een nieuw festival waarbij Knack samenwerkt met de stad Brugge en het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs.
De Hercule Poirotprijs wordt er met veel luister uitgereikt en Pieter Aspe en Nicci French zijn de eregasten. De Brugse Stadsschouwburg wordt een weekend lang een heuse crime scene.

Ook de Knack Zomerwandelingen zijn vernieuwd. In samenwerking met Natuurpunt kunt u een hele zomer lang natuurgebieden bezoeken aan de kust. Met professionele begeleiding.

Knack Club is ook paraat. Elke abonnee van dit prachtblad wordt immers verwend met gratis tickets voor culturele evenementen allerhande en met reducties op cd¹s, boeken en dvd¹s. Wie een beetje uitkijkt, verdient deze zomer de prijs van zijn abonnement moeiteloos terug. Knack gratis? U zegt het.

Inhoud
Antwerpen, de stad van Elsschot

Watou / Beeldenbiënnale Beerse

Stripdagen Haarlem

Theater aan Zee

Royal de Luxe

Les Ardentes

De milieuslag om de IJzer

De zomerwind
Column door Jan Braet.

Magritte voor kinderen

Vader aller kunsten. Het British Museum toont indrukwekkende tekenkunst uit de Italiaanse renaissance.

Marktrock

Bladspiegel door Koen Meulenaere.


+ Zestien pagina¹s over de eerste editie van Poirot in Bruges ­ Knack. Thrillerfestival, met een thrillertop 20 van het prille millennium en interviews met de Brugse eregasten, Pieter Aspe en Nicci French.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content