Knack Extra: het rijk der vrouw

Knack Extra is op 7 december verkrijgbaar samen met Knack magazine.

Driver’s seat Door Ann Peuteman ’tegenwoordig zie je al heel veel vrouwen achter het stuur. Maar als een koppel samen in de auto zit, is het nog altijd de man die rijdt.’ Zo beschreef wijlen Renée Van Mechelen, een van de meest overtuigde feministes van haar generatie, vijftien jaar geleden de stand van de vrouwen­emancipatie. Had ze vandaag nog over de E40 ­kunnen rijden, ze was ongetwijfeld opgetogen geweest.

Ondertussen is het geen uitzondering meer dat mevrouw chauffeert terwijl meneer naast haar de krant zit te lezen. En commentaar levert natuurlijk. Omdat ze te abrupt remt, in de verkeerde versnelling schakelt of veel te traag rijdt, bijvoorbeeld. Kritiek moeten vrouwen in de driver’s seat er nu eenmaal bij nemen. En dat doen de meesten ook. Met de glimlach. Ze zijn al lang blij dat ze het stuur hebben kunnen bemachtigen.

Anno 2011 zijn er nog altijd ontzettend veel westerse vrouwen die aan de kleverige vloer van de arbeidsmarkt blijven plakken en slechter betaald, vaak verzorgend werk moeten doen. En wie er wel in slaagt om carrière te maken, knalt op den duur vaak nietsvermoedend tegen het glazen plafond aan.

Dus gaan de meeste topfuncties in bedrijven, aan universiteiten en in de politiek nog altijd voor een groot stuk naar mannen. Van echte quota wordt geen werk gemaakt. Onder meer omdat wijzelf daar veel te trots voor zijn.

Vandaar dat de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes zich geroepen voelt om rond te lopen met de badge ‘Proud to be quoted!’

Krijgen vrouwen uiteindelijk toch het stuur in handen, dan begint het jongleren met avondvergaderingen, zieke kinderen, pedagogische studie­dagen en de wekelijkse boodschappen. Multi­tasken heet dat tegenwoordig, en daar zijn we met z’n allen zeer trots op. Daarbij vergeten we al te vaak dat niemand ons verplicht om te excelleren in onze job en tezelfdertijd uitmuntende huis­vrouwen en supermoeders te zijn. Behalve wijzelf dan. Vaak durven we gewoonweg geen keuzes te maken. Uit angst voor de consequenties.

Want er is natuurlijk niets mis mee om de eerste vijftien weken zelf voor je nieuwe baby te zorgen. Maar als je ervoor kiest om daarna nog een jaar thuis te blijven of als je elke dag stipt om vijf uur de kinderen wilt ophalen, neem je een risico. Dan is de kans groot dat die promotie of bonus naar een collega – man of vrouw – gaat die wel gewoon aan de slag is gebleven en geen graten ziet in overwerk. Kom daar dan achteraf ook niet over zeuren.

Niet dat we die hele loon- en carrièrekloof louter aan onszelf te danken hebben, of dat de strijd al gestreden is. Akkoord, we mogen tegenwoordig stemmen, studeren, voltijds werken, al dan niet toegeven aan onze kinderwens, en zelf kiezen ­welke man we in huis halen. Als we daar al zin in hebben. Vandaar ook dat jonge, autochtone vrouwen feminisme tegenwoordig oubollig en zelfs een tikkeltje lachwekkend vinden. Want krijgen zij niet net dezelfde kansen als hun broers, vrijers en studiegenoten? Nu nog wel, ja.

Tot ze gaan samenwonen, een echte baan krijgen en kinderen op de wereld zetten. Dan komt er misschien wel een dag waarop hen een promotie wordt geweigerd omdat ze ervan verdacht worden kinderen te willen. Dan kan het ook gebeuren dat hun baas hun bruine benen of frivole topje complimenteert in plaats van ernstig naar hun voorstellen te luisteren. En thuis zullen ze zich misschien wel ergeren aan hun nieuwe man, die zo graag de helft van het huishouden op zich zou nemen maar jammer genoeg niet kan worden gemist op kantoor. Op den duur kan het hen zelfs allemaal te veel worden en willen ze misschien een beetje minder gaan werken. En dan zal het hen langzamerhand beginnen te dagen dat sommigen nog altijd meer gelijk zijn dan anderen. Al zitten we dan samen in de auto.

INHOUD

03 Van de redactie – Door Ann Peuteman. 06 Global Gender Gap: Waar de kloof het diepst is – En meteen ook de landen waar de gelijkheid tussen mannen en vrouwen het grootst is. 10 Voorbij het glazen plafond: Welke emancipatie kunnen vrouwen aan? – In de toekomst wordt emancipatie hier te lande steeds meer een zaak van keuzes: welke emancipatie willen vrouwen zelf? 14 Portret: De machtigste politica van het land – ‘Met Laurette Onkelinx kun je in een paar uur een bank redden’, aldus collega-politicus Guy Vanhengel. 16 Singles in Azië: Het keurslijf staat op springen< - In de voormalige tijgereconomieën, zoals Japan en Singapore, verliest het huwelijk voor veel vrouwen zijn glans. 20 Interview: 'Vrouwen zijn ook af en toe sukkels' - Cisca Dresselhuys was jarenlang hoofdredactrice van het feministische maandblad Opzij. 'Met make-up én op hoge hakken.' 25 Internet: Hoezo, het web een mannenzaak? - Hoe socialer het internet, hoe meer vrouwen zich er manifesteren. 28 Geschiedenis: De haard was nog niet zó lang goud waard - Professor Koen Matthijs legt dat huis en haard als domein van de vrouw eigenlijk een redelijk recente uitvinding is. 29 Brazilië: 'Dit wordt de eeuw van de vrouw' - Presidente Dilma Rousseff gelooft er helemaal in, maar Brazilië is niet alleen het droombeeld van Ipanema. 30 50 x misogynie: Schaam u bij de gedachte dat u vrouw bent - De hatelijkste onzin die mannen met naam en faam vrouwen naar het hoofd hebben geslingerd. 34 Interview: 'Mijn diploma heb ik omdat ik hard gestudeerd heb' - Hasret Ates en Najat Aourz zijn twee jongedames met allochtone roots die het helemaal aan het maken zijn. Het doctoraat komt eraan, en daarna graag nog een mooie carrière. 39 Column: Babybokjes leren strijken - Door Chika Unigwe. 40 Het Zweedse model: 'Niemand heeft het recht iemands lichaam te kopen' - Zweden pakt hoerenlopers hard aan, omdat prostitutie de gelijkheid van mannen en vrouwen in de weg staat. 45 UN Women:'Onbenut talent' - De VN richtte dit jaar een apart orgaan voor vrouwenrechten op. 46 Wetenschap: Verschillen, ja. Discriminatie, niet noodzakelijk - De groeiende neiging om man-vrouwverschillen te minimaliseren is wetenschappelijk niet gefundeerd. 48 Het land van Albert - Door Steve Michiels. 49 Literatuur: Is chicklit literatuur? - En waarom blijft de literaire wereld toch zo'n mannenclub? 50 Bladspiegel:De cuisson was in orde< - Door Koen Meulenaere.

Partner Content