Knack Extra: Beleggen in 2011

Deze Knack Extra is vanaf 15 december verkrijgbaar samen met Knack Magazine.

Investeren of speculeren
door Rik Van Cauwelaert

‘Ik haat weekends, want dan zijn de beurzen gesloten.’ Het is een uitspraak van de Australische beurstijger Rene Rivkin, met wie het slecht afliep. Rivkin werd veroordeeld wegens handel met voorkennis en voor het leven van de beurs gebannen.

De Australiër was een van die beursspelers die de soms wazige grens tussen investeren en speculeren overschreden en daar finaal de pijnlijke gevolgen van ondergingen.

Die grens tussen investeren en speculeren – zo leren we van een andere beursgoeroe, Warren Buffett – wordt nog waziger wanneer op een gemakkelijke manier geld wordt gewonnen. Want niets werkt, volgens Buffett, zo verdovend op het onderscheidingsvermogen als grote doses snel verdiend geld.

De recente financiële crisis, waar we met z’n allen nog de gevolgen van betalen, hebben de juistheid van Buffetts stelling aangetoond. Die verdoving heeft overigens niet alleen particuliere beleggers maar ook grootbanken in moeilijkheden gebracht.

Volgens Geert Noels, auteur van de bestseller Econoshock en vandaag het hoofd van een eigen beleggingsfonds, zijn veel mensen financieel analfabeet. ‘Jongeren weten op hun twaalfde alles van seks, maar op hun twintigste weten ze nog niets over geld’, zegt Noels.

Financiële voorlichting bestaat immers niet. En als er al belangstelling voor zou bestaan, dan heeft de jongste beurscrash – van eind 2008, met de Fortisperikelen als uitschieter – het enthousiasme van tal van geïnteresseerden flink bekoeld.

Doch intussen lijkt in de Verenigde Staten sprake van een stille, voorzichtige terugkeer van de particuliere beleggers naar de aandelenmarkt. ‘En als het regent in de States, dan druppelt het in ons land’, zegt voorzitter Paul Huybrechts van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB).

Beursvolk leert nooit en vergeet alles. Het is een vaststelling die telkens opnieuw, na elke beursontsporing, wordt gemaakt. Deze Knack Extra is alvast een middel om bij te leren en vooral niet te vergeten.

INHOUD

Beleggen nu

– Van de redactie – Door Rik Van Cauwelaert.
– Geert Noels geeft financiële voorlichting.
– Wat mag ik niet doen met mijn geld – Acht fouten van de belegger.
– ‘Geld moet gelukkig maken’ – Paul Huybrechts wijst de voorzichtige Vlaming de weg naar de beurs.
– Beleggen in meer dan aandelen – Een portret van een exclusief vrouwelijke club, en goede raad van een wijn- en een antiekexpert.
– Kunnen we de banken weer vertrouwen? – Karel Lannoo en Ivan Van de Cloot maken de stand van zaken op, twee jaar na het uitbreken van de crisis.
– De teloorgang van de beurs – Is Brussel als financieel centrum in verval?
– De euro gaat eraan – Financier-historicus Martien van Winden analyseerde vier eeuwen financiële geschiedenis van de Lage Landen.
– Hoe pak je zwart geld aan? – Een sociale vlaktaks kan veel verhelpen, meent Eric Pompen.
– Het bankgeheim – Zelfs in Luxemburg zijn er veranderingen op til.
– De Schotse gokker die Frankrijk ruïneerde – En en passant al in de achttiende eeuw een stevige luchtbel creëerde.

WAAR NAARTOE MET UW GELD
– De rol van munten
– Aandelen, obligaties en beleggingsfondsen
– Regio’s en sectoren
– Grondstoffen

COLUMNS
– Check het – Column door Jan Braet.
– Beurstip – Bladspiegel door Koen Meulenaere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content