Kamercommissie keurt strengere regels naturalisatie goed

De nieuwe regels zijn strenger en leggen de nadruk op goed nabuurschap.

De Kamercommissie Naturalisaties heeft dinsdag nieuwe regels goedgekeurd voor naturalisatie via het parlement.

De strengere regels komen er op initiatief van de N-VA. Iemand die aantoont dat hij zich integreert, gedurende een voldoende lang verblijf een goede burger is, actief deelneemt en bijdraagt aan onze samenleving, kan in aanmerking komen voor de Belgische nationaliteit, aldus Kamerlid Theo Francken.

Wie sociale fraude heeft gepleegd, wordt sowieso afgewezen. Kandidaten moeten goed gedrag kunnen aantonen.

Effectieve celstraf leidt sowieso tot verwerping van de aanvraag, net als veroordelingen voor schijnhuwelijk, drugshandel, mensenhandel, pedofilie, zware misdrijven, georganiseerde misdaad en terrorisme. Daarnaast leiden ook recente, zware verkeersinbreuken tot weigering.

Ontvankelijkheid bij indiening

Voortaan zullen dossiers bij hun indiening worden gecontroleerd op hun ontvankelijkheid op basis van de wettelijke criteria. Indien ze
niet ontvankelijk zijn, volgen geen verdere onderzoeken. Als ze wel ontvankelijk zijn, zullen de Kamerleden zich voortaan baseren op de nieuwe criteria.

Die criteria houden onder meer in dat effectieve celstraffen of ernstige misdrijven en zware verkeersinbreuken tot vijf jaar na datum tot een weigering leiden.

De aanvrager moet ook één van de landstalen voldoende kennen en inspanningen leveren om de taal van zijn woonplaats te
begrijpen en deel te nemen aan het gemeenschapsleven.

N-VA, Open VLD, SP.A en CD&V stemden in de commissie voor. Ecolo-Groen!, Vlaams Belang, PS en CDH stemden tegen. De twee MR-leden stemden verdeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content