Joachim Coens: ‘Ook N-VA uitgenodigd om staatshervorming voor te bereiden’

Joachim Coens (CD&V) op 9 maart 2020. © Frederic Sierakowski

Dat zeven politieke partijen vrijdag beslist hebben om een federale regering te proberen vormen, wil nog niet zeggen dat die regering er automatisch komt. ‘Dit is voor niemand een onvoorwaardelijke “ja”‘, zei CD&V-voorzitter Joachim Coens op Radio 1.

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert en zijn SP.A-collega Conner Rousseau werden vrijdag aangesteld als preformateurs. Zij gaan met liberalen, socialisten, groenen en CD&V onderhandelingen opstarten voor de vorming van een nieuwe regering. Het CDH is er niet bij.

Voorwaarde

Die doorbraak, zoals Lachaert het vrijdag omschreef, betekent niet dat er nu ook automatisch een regering met die zeven partijen komt, zegt CD&V-voorzitter Coens. ‘Dit is voor niemand een onvoorwaardelijke “ja”‘, klonk het.

Het is nu aan de preformateurs om een nota op te stellen waarin de betrokken partijen zich moeten herkennen. ‘Zo gaat dat altijd’, aldus Coens. ‘Wij moeten zien dat we herkenbaar zijn, dat we de zaken terugvinden die er voor ons toe doen.’

Niet overbodig

Volgens Coens maakt de beslissing van CDH om niet mee te doen CD&V ‘meer nodig’, want anders komen de zes paars-groene partijen niet aan de vereiste meerderheid van 75+1 zetels.

Coens nuanceert zo dat zijn partij mathematisch overbodig is. ‘Als we trouwens niet in families maar in partijen denken, dan zijn wel meer partijen niet nodig.’

Staatshervorming

Op zijn persconferentie vrijdag sprak preformateur Lachaert over een ‘project voor tien jaar’ dat in de steigers zal worden gezet.

Daar komt ook een staatshervorming bij kijken. Volgens CD&V-voorzitter Coens zijn ook de andere partijen uitgenodigd om ‘dit voor te bereiden’, dus ook de N-VA.

Jan Jambon, Vlaams minister-president voor N-VA, reageerde daar al op dat zijn partij ‘natuurlijk wil meewerken, als het een goede staatshervorming is’.

Partner Content