Joachim Coens (CD&V): ‘Het zou goed zijn als Walter De Donder zich achter mij schaart’

Joachim Coens op 18 november 2019. © Frederic Sierakowski

Met meer dan een kwart van de stemmen in de eerste ronde is Joachim Coens goed begonnen aan de finale sprint tegenover Sammy Mahdi. ‘Sammy is meer deel van de partij dan ik.’

De Zeebrugse havenbaas Joachim Coens begint met een voorsprong aan de tweede etappe in de CD&V-voorzittersrace. De rustige burgemeester van Damme moet het verschil maken met de energieke jongerenvoorzitter Sammy Mahdi. Al tijdens de persconferentie bleek dat beiden vooral niet willen laten blijken dat ze deel uitmaken van het partijestablishment. Volgens Mahdi maakt hij evenwel deel uit van het huis, maar heeft hij genoeg free speech om de top de doen huiveren. Coens, zelf zoon van gewezen CVP-minister Daniël Coens, plaatst zichzelf ook buiten de hoogste rangen . ‘Ik denk dat Sammy meer deel van de partij is dan ik’, zegt hij.

Nochtans geniet u de officieuze steun van boegbeeld Hilde Crevits. Heeft dat duwtje in de rug mee geleid tot uw stevig resultaat?

Joachim Coens: Nee, dat denk ik niet. Ik weet niet vanwaar die stemmen komen. Ik heb de expliciete steun trouwens niet gehoord. Ik ben uiteraard net als haar van West-Vlaanderen, maar ik ben ook meer dan dat. Ik hoop dat ik niet wordt herleid tot een regio.

Walter De Donder eindigde op de derde plek met 16 procent van de stemmen. Neemt u zijn bezwaren over migratie mee in uw campagne?

Coens: Absoluut. Er waren enkele burgemeesterskandidaten bij de zeven en ik ben blij dat er nog eentje overblijft. Een lokale burgemeester kan de polsslag van de samenleving meenemen, wat voor onze partij toch belangrijk is. Heel wat mensen voelen zich verweesd. We moeten een partij creëren die terug vertrouwen kweekt. Dat is het verhaal dat ik wil brengen: de geloofwaardigheid in de politiek herstellen.

Kan u dat vertrouwen wel herstellen met een door u voorgestelde regering van experten?

Coens: Ik vind dat de formatie echt lang duurt. Bepaalde aspecten moeten evenwel doorgaan, zoals de begroting. Als men over andere zaken langer wil praten, dan kan ik dat begrijpen. Maar dat kan ook parallel gebeuren. Nu is het aan meneer Paul Magnette (PS) om te kijken waar hij staat. Toch hebben de mensen het gevoel dat de politiek niet ontwapent en de stellingenoorlog aanhoudt. Dat komt onder meer doordat het begrotingstekort voortdurend oploopt wegens het gebrek aan volwaardige kort-op-de-balpolitiek.

Stel dat De Donder zich achter u schaart: zou dat een vloek of een zegen zijn?

Coens: Ik weet niet of hij dat zal doen, maar het zou goed zijn. Hoe meer mensen zich achter mij scharen, hoe beter. Walter is in een bepaalde context geciteerd, maar het is belangrijk dat hij als lokale burgemeester de bezorgdheden overbrengt van mensen ter plaatse. Ik denk dat er over een aantal problemen een tekort is geweest aan intern debat. Walter heeft op deze manier een bepaald punt kunnen maken. We moeten durven debatteren over de zorgen van de mensen en een gepast antwoord geven.

Sammy Mahdi en Joachim Coens
Sammy Mahdi en Joachim Coens© Belga

Waarover verschilt u het meest van mening met Mahdi?

Coens: Dat moet ik nog eens goed onderzoeken (lacht). Ik denk dat we allebei echte christendemocraten zijn. We moeten – net als de andere collega’s – een rol moeten blijven spelen in de partij, ongeacht de einduitslag.

Heeft de partij niet gewoonweg nood aan een ‘elektroshock’ die de jonge Conner Rousseau wil toedienen bij de SP.A?

Coens: Sammy is jongerenvoorzitter en die jonge stem is belangrijk. De jongeren zijn natuurlijk maar één aspect van het verhaal. Er zijn veel mensen in de samenleving, de consensus van alle invalshoeken en generaties blijft een belangrijk punt.

Mahdi verklaarde onlangs open te staan voor een strengere migratiepolitiek. Wat denkt u?

Coens: We staan redelijk op dezelfde lijn. De zorgen van de mensen moeten worden meegenomen. Nu gaat het eerder over de manier waarop we partij zullen aanpakken.

Vorige week keurde de CD&V een resolutie goed om België in te schrijven bij het spreidingsplan dat de verdeling van bootvluchtelingen regelt. Open VLD stemde tegen. Een goede beslissing?

Coens: Als de resolutie gestemd is, dan is het zo. Het is belangrijk dat we in de toekomst in vertrouwen kunnen besturen. Het is belangrijk dat we een regering hebben en dat er in die ploeg niet voortdurend ruzie is.

Over de formatie gesproken: blijft u aan de zijlijn tot 6 december?

Coens: Ja. De partijvoorzitsters (Cindy Franssen en Griet Smaers, nvdr.) zullen samen met de onderhandelaar (Koen Geens, nvdr.) de gesprekken leiden.

Heeft u een voorkeur voor Paars-Groen of Paars-Geel?

Coens:(droog) Het is niet aan mij om me uit te spreken. Als ik het goed begrijp, zijn we er in beide kleurenschakeringen niet bij. De inhoud moet primeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content