‘Ik heb het land gered, het was deze coalitie of chaos’ (Charles Michel)

Charles Michel en koning Filip © BELGA

Kersvers premier Charles Michel (MR) is trots op de regering die hij mag leiden. ‘Het was deze coalitie of de chaos. Dus ja eigenlijk heb ik het land gered.’

In verschillende interviews uit de kersverse premier Charles Michel (MR) zijn tevredenheid over de nieuwe regering. ‘Het was deze coalitie of de chaos. Ik heb het land gered’, klinkt het in De Standaard.

Vandaag legt premier Charles Michel (MR) in de Kamer zijn eerste regeerverklaring af. In verschillende interviews met verschillende kranten toont hij zich trots dat hij deze regering mag leiden. Wanneer hem gevraagd wordt of hij het land gered heeft, antwoordt hij dan ook resoluut ‘ja’. ‘De MR is een partij die nooit kiest voor de gemakkelijkheidsoplossing’, klinkt het.

Communautaire discussie

Dat N-VA ondanks zijn belofte toch zou aandringen op communautaire discussies, daar vreest Michel niet voor. ‘Alle verklaringen van de N-VA zijn duidelijk. Bart De Wever zegt rechtuit dat hij zijn woord heeft gegeven: er komt de volgende vijf jaar geen nieuwe communautaire ronde’, zegt de premier. Volgens hem lijkt het zelfs of de oppositie daar ontgoocheld over is en roept ze net niet op tot haat.

‘De Franstalige oppositie probeert het communautaire vuur weer aan te wakkeren. Ik begrijp niet dat de oppositie de verdeeldheid nog wil uitdiepen. Dat getuigt van een schrijnend gebrek aan verantwoordelijkheidszin. En het gaat helemaal in tegen wat de kiezers gevraagd hebben. Want die willen net dat we er sociaaleconomisch op vooruitgaan.

N-VA-premier

Dat de N-VA, toch de grootste partij, niet de premier leverde, is volgens Michel niet abnormaal. ‘Een premier moet steun hebben aan beide kanten van de taalgrens. Om eerlijk te zijn, ik vreesde dat de Franstalige publieke opinie niet akkoord zou gaan met een N-VA-premier’, zegt hij. Daarom had hij de N-VA zelf gevraagd om af te zien van de post. ‘Bart De Wever deelde die analyse.’

Sociale partners

In de Franstalige kranten Le Soir en L’Echo benadrukt Michel dat hij helemaal en snel openstaat voor sociaal overleg. Hij zal eerst, zo zegt hij, uitleg geven over het programma van de regering en daarna moeten de sociale partners aan de slag.

‘Ik weet ook wel’, aldus Michel, ‘dat er wat terughoudendheid is, wat irritatie, wat woede. Maar ik hoop dat het sociaal overleg niet ontbreekt op het moment dat we belangrijke structurele maatregelen nemen voor de komende 20 jaar’. (AVE/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content