Hendrik Vuye en Veerle Wouters verlaten N-VA: ‘Nu samenwerken met Vlaamse Beweging’

Hendrik Vuye en Veerle Wouters © Belga Image

Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters stappen uit de N-VA, zo bevestigen ze zelf. De twee waren eerder op non-actief gezet omwille van forse kritiek op de communautaire tactiek van de partij.

Hendrik Vuye en Veerle Wouters bevestigen hun vertrek in een persbericht. Ze blijven wel als onafhankelijken zetelen in de Kamer, waar ze naar eigen zeggen in samenwerking met de Vlaamse Beweging het democratisch Vlaams-nationalisme een stem willen geven.

Eerder vandaag was er opnieuw overleg geweest – dit keer telefonisch – tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en Vuye en Wouters, nadat de drie gisteren al vier uur samen hadden gezeten. Toen liet Wouters achteraf weten dat ‘er is nog niets beslist is,’ wat erop leek te wijzen dat beide kanten de situatie niet op de spits wilden drijven en een vertrek uit de partij liefst vermeden.

Schijnbeweging

Dit is geen onafhankelijke denktank meer, maar een schijnbeweging om haar communautaire experts onder voogdij te plaatsen

Woensdag kregen de twee een voorstel tot vernieuwde samenwerking dat voor hen niet door de beugel kon. ‘Ten gevolge van de recente ontwikkelingen kregen we een voorstel tot “vernieuwde samenwerking”. Objectief V, ons eigen geesteskind waar we sinds januari hard voor hebben gewerkt, wordt een partijorgaan onder voorzitterschap van de ondervoorzitter van de N-VA. Wij mogen niet langer zelfstandig communiceren,’ luidt het in het persbericht. ‘Dit is geen onafhankelijke denktank meer, maar een schijnbeweging om haar communautaire experts onder voogdij te plaatsen. In plaats van te kunnen werken in brede V-bedding die de particratie oversteeg, zal het nieuwe Objectief V de strikte partijlijn moeten verdedigen. Op die manier kan men volgens ons geen draagvlak creëren.’

‘Wij willen nu vooral naar de toekomst kijken en een nieuw kader creëren waarin we onze projecten kunnen verderzetten. Gelet op de communautaire standstill en het communautaire stilzwijgen van de N-VA, lijkt ons dit noodzakelijk. We zullen samenwerken met de Vlaamse Beweging en het democratisch Vlaams-nationalisme een stem geven in de Kamer.’

Eerder deze week had voorzitter Bart De Valk van de Vlaamse Volksbeweging aan Knack.be al gezegd dat, als het tot een breuk tussen de N-VA en Vuye/Wouters zou komen, hij hen zou uitnodigen om samen een project uit te werken.

Hendrik Vuye en Veerle Wouters
Hendrik Vuye en Veerle Wouters© Belga Image

Lees: de integrale afscheidsbrief van Vuye en Wouters

Discussie

Vuye en Wouters waren eerder deze week van hun bijzondere opdracht Objectief V, de communautaire weg van de partij uitstippelen, ontheven. Daarop kwam meteen scherpe kritiek van prominente Vlaamse Bewegers, die aan Knack.be verklaarden ‘razend’, ‘gechoqueerd’ en ‘ontgoocheld’ te zijn.

Aanleiding van de hele heisa was het weekendinterview van Vuye en Wouters in De Morgen. Daarin hadden ze forse kritiek geuit op de communautaire koers van de partij, nadat De Wever had aangegeven dat een nieuwe staatshervorming in 2019 niet cruciaal zou zijn voor regeringsdeelname.

Hendrik Vuye bij Jan Jambon in de Kamer
Hendrik Vuye bij Jan Jambon in de Kamer© Belga

Eerder had het duo op Knack.be ook al partijgenoten als Peter De Roover, Nadia Sminate en Valerie Van Peel teruggefloten. Zij hadden afgelopen zomer voorstellen gedaan over het inperken van grondrechten in de strijd tegen terreur. Die openlijke kritiek kwam de ‘afvallige’ Kamerleden duur te staan.

Wouters was reeds vanaf het prille begin bij de N-VA, Grondwetspecialist Vuye werd in 2010 de communautaire expert van de partij. Na de federale verkiezingen van 2014 werd hij fractieleider van N-VA in de Kamer. In die functie werd hij in januari van dit jaar vervangen door Peter De Roover. (KVDA/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content