Heft Europees Parlement immuniteit Puigdemont op? ‘Ik ben er niet gerust in’, zegt Bourgeois

Geert Bourgeois (N-VA) © Isopix

Spanje zal het Europees Parlement allicht vragen om de immuniteit van de gewezen Catalaanse leider Carles Puigdemont op te heffen. ‘Hopelijk maakt het parlement een legale en geen politieke afweging’, zegt Geert Bourgeois (N-VA).

Maandag stuurde het Spaans Openbaar Ministerie een brief aan de onderzoeksrechter belast met de kwestie rond het Catalaans onafhankelijkheidsreferendum van 2017. De boodschap: vraag het Europees Parlement om de parlementaire onschendbaarheid van Carles Puigdemont en Toni Comin op te heffen.

De twee Catalanen in ballingschap kregen vorige week een voorlopige toegangsbadge tot het parlementsgebouw. Die geste kwam er na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Dat bepaalde dat een persoon Europarlementariër wordt vanaf de kiesresultaten bekend zijn. De Spaanse voorwaarde om eerst aan de grondwet trouw te zweren, is dus overbodig.

‘Het lag in de lijn der verwachtingen dat Spanje om de opheffing van de immuniteit zou vragen’, zegt Europarlementslid Geert Bourgeois (N-VA). ‘De commissie Legal Affairs zal binnenkort allicht bijeen komen. Die moet de betrokkenen ook horen. Daarna zal de plenaire erover moeten stemmen.’

De gewezen Vlaamse minister-president hoopt dat de Europarlementariërs hun beslissing zullen baseren op de legale argumenten. ‘Zo is er het rechtsargument rond de fumus persecutionis. Dat wil zeggen dat er vermoeden is dat de zaak aanhangig is gemaakt met de bedoeling het lid politieke schade toe te brengen. Je kan je afvragen of dat hier niet het geval is.’ Daarnaast zal er discussie zijn of de misdrijven die Puigdemont en co. ten laste worden gelegd, zoals ‘opruiing’, in andere lidstaten bestaan en of de gevangenisstraffen proportioneel zijn.

Bourgeois weet naar eigen zeggen niet wat te verwachten van de eindstemming in de plenaire vergadering. ‘Maar ik ben er niet gerust in.’

De N-VA’er zal sowieso tegen de opheffing stemmen. ‘Maar de grote Spaanse partijen PP, PSOE, Ciudadanos en Vox zijn in elke grote Europese fractie vertegenwoordigd. Zullen de parlementsleden in die fracties er met de grove borstel doorgaan en vóór stemmen? Of toch de zaak heel serieus afwegen? Ik vind dat het parlement moet uitgaan van de principes van de immuniteit. Die bestaat om leden net te beschermen van vervolging zodat ze hun mandaat in volle vrijheid kunnen uitoefenen.’

Als die immuniteit wordt ontheven, moet de Brusselse raadkamer nog altijd beslissen of Puigdemont wordt uitgeleverd of niet, stipt Bourgeois aan. Dat is allesbehalve zeker. De eerstvolgende zitting vindt plaats op 3 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content