Heeft Bourgeois gedreigd met val van regering om Uplace rond te krijgen?

Geert Bourgeois (N-VA) © BELGA

Anonieme bronnen zouden aan Belga bevestigd hebben dat Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gedreigd heeft met de val van de regering om het netelige Uplace-dossier erdoor te krijgen. ‘Dat is absolute nonsens’, reageert Bourgeois.

Dat het dossier-Uplace tot hoogoplopende discussies heeft geleid binnen de Vlaamse regering, is een publiek geheim. Maar Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zou op een gegeven zelfs gedreigd hebben met de val van de regering om het netelige dossier erdoor te krijgen. Dat heeft Belga uit verschillende bronnen vernomen, maar wordt op het kabinet-Bourgeois ontkend. ‘Daar klopt niets van. Met anonieme bronnen houden we geen rekening’, aldus de woordvoerder van Bourgeois.

Het dossier-Uplace zet de Vlaamse regering onder hoogspanning. Het is al langer duidelijk dat het enthousiasme bij meerderheidspartijen CD&V en Open VLD voor het winkelcomplex in Machelen bekoeld is. N-VA, nochtans de enige partij in de huidige regering die het convenant uit 2009 niet mee heeft ondertekend, blijkt als enige partij nog voluit in Uplace te geloven, al zijn er binnen de partij ook kritische stemmen.

Duizenden jobs

Deze regering wil staan voor betrouwbaarheid en rechtszekerheid

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA)

Een eerdere piste om te gaan naar een ‘Uplace-light’, waarbij de oppervlakte aan winkelruimte zou slinken, werd naar verluidt door N-VA afgeketst. De partij wilde Uplace onverkort uitvoeren om zo rechtszekerheid voor ondernemers te garanderen en te tonen dat in Vlaanderen nog wel degelijk grote investeringsprojecten van de grond kunnen komen. Ook de duizenden jobs waar Uplace mee schermt werden door N-VA gebruikt als argument.

Verschillende bronnen zeggen dat het debat over de Uplace-beslissing binnen de regering op het scherp van de snee is gevoerd. Zo zou minister-president Geert Bourgeois op een bepaald moment gedreigd hebben met de val van de regering. Coalitiepartners CD&V en Open VLD wilden de regering echter niet op het spel zetten voor een Uplace-doorbraak.

‘Absolute nonsens’

Bij N-VA wordt die versie van de feiten weerlegd. ‘Daar klopt niets van’, klinkt het op het kabinet-Bourgeois. Aan de VRT-redactie zei Bourgeois daar zelf over: ‘Dat is absolute nonsens. Die bronnen verspreiden foutieve informatie. Deze regering wil staan voor betrouwbaarheid en rechtszekerheid.’

Ook andere N-VA-bronnen weerleggen dat zij zouden gedreigd hebben met een regeringsval. ‘Het is een andere minister die gezegd heeft dat ze de indruk hadden dat Geert Bourgeois de regering wilde doen vallen. Dat hebben we meteen ontkracht’, zegt een N-VA-bron. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content