Goedele Liekens en Sihame El Kaouakibi: ‘Gedachtegoed van Vlaams Belang is onverenigbaar met het liberalisme’

© Belga

In een dubbelinterview spreekt De Zondag met kersverse parlementsleden Goedele Liekens en Sihame El Kaouakibi over hun ambities, en waarom hun Open VLD niet met Vlaams Belang in zee moet gaan.

Sihame El Kaouakibi wil zich in het parlement vooral gaan richten op het verkleinen van de kloof tussen burger en politiek en zich inzetten voor diversiteit in het onderwijs. ‘We verliezen(in het onderwijs, nvdr.) op twee domeinen. De kwaliteit daalt én de ongelijkheid stijgt. Dat is zéér zorgwekkend. De leerkrachten worden te veel aan hun lot overgelaten, en bijgevolg dus ook de leerlingen. Een klas is vandaag een complexe realiteit, door de diversiteit, door de zorgnoden. Leerkrachten moeten meer ademruimte krijgen. Geef die mensen meer opleidingsmogelijkheden. Je kan léren omgaan met diversiteit. Je moet ook de experten beter inzetten. Waarom werken scholen niet samen om hun zorguren te benutten? Ik begrijp dat niet.’

Goedele Liekens wil zich op haar beurt inzetten voor de strijd tegen seksueel geweld. ‘De genderproblematiek natuurlijk, en vooral de strijd tegen seksueel geweld. We moeten vroeger ingrijpen. Vaak heeft een dader een “loopbaan”. Die deed op jonge leeftijd al foute dingen. In Nederland worden jonge zedendelinquenten in verplichte behandeling gestopt. Ik wil dat ook hier mogelijk maken.’

Beide vrouwen volgen Open VLD-leider Gwendolyn Rutten in het feit dat samenwerking tussen hun partij en Vlaams Belang uit den boze is

De regeringsvorming is bezig. Moet uw partij een coalitie met Vlaams Belang overwegen?

Sihame: Neen. Ik was heel blij met het signaal van Gwendolyn (Rutten, de voorzitter, red) Ik vond dat ook nodig.

U hebt intussen Filip Dewinter leren kennen, niet?

Sihame (droog): Hij heeft mij leren kennen. Hij zei op Twitter dat ik afstand moest doen van mijn Marokkaanse identiteit. Ik heb hem geantwoord dat iemand die van dit thema zijn levenswerk maakt, beter zou moeten weten. Je kan geen afstand doen van die identiteit. Maar goed, dat is zijn werkwijze, hè. Zij komen met buikgevoel, wij gaan komen met feiten.

Goedele: Goed gedaan, Sihame. Ik volg u. Het gedachtegoed van Vlaams Belang is onverenigbaar met het liberalisme. Het zijn de liberalen die gevochten hebben voor de gelijkheid tussen man en vrouw, voor holebirechten, voor de seksuele bevrijding, voor veilige abortus. Die partij wil dat allemaal terugschroeven als ik sommige parlementsleden hoor praten.

U hebt het over Dominiek Sneppe. Hebt u haar al gesproken in het parlement?

Goedele: Neen, nóg niet. Ik ga dat wel doen. (op dreef) Ik heb wereldwijd aan honderden programma’s meegewerkt. Ik kén die dossiers. Er ís onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld kinderen die door twee vrouwen of twee mannen opgevoed worden. Daaruit blijkt dat er geen enkel negatief effect is. Dat is de wetenschap. Maar opnieuw: veel mensen weten dat niet. Driesje heb ik wel al ontmoet.

U bedoelt Dries Van Langenhove?

Goedele: Ik heb medelijden met die jongen, moet ik toegeven. Of toch op die eerste zittingsdag. Die is nog jong, hè. Ik denk dat we die wel nog … (kijkt naar de woordvoerder) Ik ben hier te los aan het praten, zeker? (lacht) Ik ga zwijgen.

Lees het volledige interview in De Zondag.

Partner Content