Opinie

Frédérique Neys

‘Zitten is het nieuwe roken’

Frédérique Neys Fysiotherapeut en oprichtster van VIRTUS Clinic

Onze rug is ontwikkeld om te bewegen. Dus weg met die statische burelen, investeer in dynamische kantoren, zegt Frédérique Neys van Move to Cure.

Lage rugpijn is de vaakst voorkomende chronische aandoening. Twee op drie heeft ooit last van lage rugpijn. Een hallucinant cijfer.

Elke kinesitherapeut hoort het dagelijks: ik heb nu geen tijd, druk, druk, druk… Die infiltratie plan ik er morgen wel tussen. Druk als een statement van succes. Een pijnstillende infiltratie als smeekbede naar rust. Tekenend voor hoe de samenleving met een van de meest invaliderende pathologieën omgaat.

De impact van lage rugpijn op de gezondheidszorg is gigantisch. Beeldvorming en behandeling kosten handenvol geld, de klinische relevantie is vaak te beperkt. Het vakwerk van rugorthopeden en neurochirurgen is bewonderenswaardig, maar het risico op herval van de patiënt blijft groot. De invaliditeit omwille van lage rugpijn weegt zwaar voor werkgevers. Ruglijders zijn de leiders in de statistieken over werkverzuim.

Onze levensstijl heeft een destructieve invloed op onze rug. Zitten is het nieuwe roken. We zitten ons kapot.

Nochtans kan rugpijn perfect voorkomen worden. Hoe? Rehab! De Amy Winehouse in elk van ons zal nu wel ‘No, no, no’ denken. Maar ik pleit voor een rehab, niet als revalidatie, wel onder het mom van brainmapping.

Zitten is het nieuwe roken

Rugpijn gaat gepaard met stress die structurele en fysiologische veranderingen veroorzaakt. Dit kan je onder meer zien in de frontale cortex van onze hersenen, de locatie die verantwoordelijk is om onze gewaarwording betekenis te geven. De sleutel tot succes ligt in de preventie, gebaseerd op het aanpassen van die diepgewortelde denkpatronen, in elke leeftijdscategorie.

Het is jammer en onbegrijpelijk dat er in het huidige maatschappelijk model met als basisbehoefte gezondheid, slechts een klein deeltje in preventie wordt geïnvesteerd. Bewustwording van ons activiteitsniveau zou een belangrijke stap zijn in de eerste fase van ontwenning van onze passieve en sedentaire levenswijze.

Mijn direct advies is eenvoudig: Beweeg! Onze rug is ontwikkeld om te bewegen. Dus weg met die statische burelen, investeer in dynamische kantoren. Zit nooit langer dan 1 uur in dezelfde positie. Vind de lange meetings rond de vergadertafel opnieuw uit. Waarom niet vergaderen op de hometrainer? Installeer een desk met geïntegreerde fiets. Zet daarop een batterij en je levert persoonlijk een bijdrage aan het vermijden van een black-out, of was het burn-out?

Partner Content