Ook baby’s zitten te lang

Vlaamse baby’s zitten te lang en worden te vaak op hun rug gelegd waardoor ze een maand later dan hun leeftijdsgenootjes in de rest van de wereld beginnen te stappen.

Vlaamse baby’s zetten hun eerste stapjes ruim een maand later dan hun leeftijdsgenootjes in de rest van de wereld. Dat blijkt uit een masterproef aan de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (UGent), waarover De Morgen bericht.

Voor het onderzoek werd de motorische ontwikkeling van 77 baby’s gevolgd vanaf de leeftijd van 4 maanden tot het moment waarop ze zelfstandig konden stappen. Het gemiddelde ligt boven de 13 maanden, ruim een maand trager dan de internationale maatstaf van 12 maanden, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de zogenaamde ‘motorische mijlpaal’.

Op de rug

De verklaring is tweeledig. Kinderen worden nog te vaak op hun rug gelegd. ‘Kind & Gezin raadt aan om kinderen op hun rug te leggen om te slapen. Goed advies, want heel efficiënt in de strijd tegen wiegendood’, aldus professor Hilde Van Waelvelde die de masterproef begeleidde. ‘Maar de campagne “Slapen doe je op je rug” leidde ertoe dat kinderen ook wakker meer op hun rug werden gelegd. Dat vertraagt hun ontwikkeling: ze zouden beter zo vaak mogelijk op hun buik worden gelegd om te spelen, zodat ze sneller leren rollen, sluipen en kruipen.’

Kinderen zouden beter zo vaak mogelijk op hun buik worden gelegd om te spelen, zodat ze sneller leren rollen, sluipen en kruipen.

Gebruik autostoeltjes alleen in de auto

Daarnaast zitten de baby’s ook te lang. ‘Verder en diepgaander onderzoek is zeker nodig, maar ik zou nu toch al durven op te roepen om autostoeltjes alleen te gebruiken in de auto’, klinkt het. ‘Kinderen zitten, eten en slapen soms vele uren per dag in zo’n stoeltje. Dat heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van hun buik- en rugspieren.’

Kind & Gezin is niet verrast door de resultaten. ‘Ook wij maken de ouders er attent op dat een baby niet altijd op zijn rug moet liggen als hij wakker is’, aldus woordvoerster Leen Du Bois.

Kind & Gezin roept eveneens op een maxicosi enkel in de auto te gebruiken. Een kind riskeert afplatting van het hoofd wanneer het te vaak in een autostoeltje zit, net als wanneer het te veel op zijn rug ligt, klinkt het.

Bekijk ook ons dossier ‘de zit-epidemie’

Partner Content