Wetenschappers waarschuwen: tijgermug komt deze zomer met de auto

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde heeft dit jaar nog geen tijgermuggen gevonden in ons land. Maar de onderzoekers waarschuwen dat de diertjes in de zomer waarschijnlijk meereizen met terugkerende toeristen uit Duitsland en Frankrijk.

De tijgermug of aedes albopictus is een kleine, zwartwit-gestreepte steekmug. Het beestje kan naast pijnlijke steken ook virussen zoals dengue en chikungunya overdragen.

Het diertje rukt al een tijdje op in Europa. Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen monitoren daarom exotische steekmuggen op meer dan twintig risicoplaatsen, waar de kans het grootst is dat de muggen ons land binnenkomen

‘Na de ontdekking van tijgermuggen op vijf plaatsen in ons land is het gespannen uitkijken of ze dit jaar weer opduiken’, zegt Isra Deblauwe, verantwoordelijk voor de dagelijkse opvolging van het muggenmonitoring-project (MEMO). ‘Voorlopig hebben we nog geen tijgermuggen gespot op de locaties waar ze vorige zomer voorkwamen. Het lijkt erop dat tijgermuggen goed bestreden werden of er niet in geslaagd zijn om de winter in ons land te overbruggen’.

Snelwegen

Tijdens het onderzoek vorig jaar ontdekten ITG-wetenschappers dat tijgermuggen ons bereiken via nieuwe toegangswegen vanuit onze buurlanden Frankrijk en Duitsland. In de provincies Luxemburg en Namen werden immers eitjes aangetroffen op snelwegparkings.

Het was de eerste keer dat deze soort België op die manier bereikte. Met de vakantie voor de deur is de kans reëel dat de tijgermug opnieuw met het autoverkeer zal meeliften naar onze contreien. ‘Onze bevindingen tonen aan dat monitoring van exotische muggen in België aan maatschappelijke relevantie blijft winnen’, vertelt Wim Van Bortel, algemeen coördinator van het MEMO-project. ‘Ook dit jaar doen we uitgebreide monitoring.’

Een snelle detectie van exotische steekmuggen is belangrijk om de muggen goed te kunnen bestrijden en hun vestiging in ons land zo lang mogelijk uit te stellen, zegt Van Bortel. ‘Ook als de muggen zich hier zouden kunnen vestigen, is het belangrijk om de populaties nauwgezet op te volgen om het risico op een mogelijke overdracht van ziektes te kunnen inschatten.’

Virussen

De aanwezigheid van enkele tijgermuggen en andere exotische steekmuggen in België betekent niet dat we virusuitbraken moeten verwachten, en de steekmuggen zelf vormen op zich geen gevaar, stelt het ITG.

Maar ze kunnen wel virussen van mens op mens overdragen. Hiervoor moet de mug eerst een besmet persoon steken, waarna de steekmug het virus in kwestie op een andere persoon kan overdragen. Om overdracht van het virus mogelijk te maken, moeten het virus en de exoot dan nog eens op hetzelfde moment op dezelfde plaats aanwezig zijn. De kans op een dergelijke interactie stijgt naarmate er meer muggen zijn en ze op meer locaties voorkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content