Experten zijn het niet langer eens met de decennia oude theorie van diëtisten. Wie wil afvallen denkt haast onmiddellijk aan de vergelijking van het aantal ingaande calorieën en het aantal uitgaande. U kent het fenomeen van cijfertjes tellen op de pot choco of die bereide pasta. Nu beweert dokter David Ludwig - professor aan de Harvard School of Public Health - op de website van Time Magazine dat het principe niet goed zit.

Vetarm is geen oplossing

Als meer calorieën verbranden dan consumeren de sleutel is tot slank zijn, dan is een vetarm dieet de logische oplossing. In vergelijking met gelijke hoeveelheden proteïnes of koolhydraten bevat vet namelijk ruw geschat twee keer zo veel calorieën. Toch meent Ludwig dat vetarme diëten niet zo effectief zijn op vlak van gewichtsverlies.

Volgens de dokter reageert het lichaam anders op calorieën uit verschillende bronnen. 'Ons gewicht wordt bepaald door een complex systeem van genetische en hormonale factoren en neurologische input. Niet alle calorieën beïnvloeden dat systeem op dezelfde manier', legt Ludwig uit.

Om af te vallen en het risico op diabetes en hartziekten te verlagen, kunnen sommige voedingsmiddelen die rijk zijn aan natuurlijke vetten net de meest gezonde opties zijn. Noten, avocado's en vele soorten vis horen in dat lijstje thuis. Wie calorieën telt, schrapt voorafgaande alternatieven meestal, omdat ze er net tjokvol van zitten. Dat terwijl het dus gezonde, goed vullende producten zijn.

Koolhydraten schrappen

Koolhydraten zoals die in wit brood, koekjes, toast en ontbijtgranen rijkelijk aanwezig zijn, verhogen het niveau van het hormoon insuline in ons bloed. Dat hormoon geeft ons lichaam het signaal dat het meer vetcellen moet opslaan. Hoe meer insuline in ons bloed, hoe meer vet dus door ons lichaam wordt opgeslagen.

Bovendien banen de koolhydraten zich vrij snel een weg door het spijsverteringsstelsel, wat verklaart waarom we een zak chips in geen tijd naar binnen werken en een kwartier later alweer honger kunnen hebben.

Het effect van calorieën op ons lichaam verschilt afhankelijk van de voedingsmiddelen, omdat ons lichaam de energie uit de verschillende producten op veel verschillende manieren verbruikt.

Voeding mag volgens de expert dus niet gezien worden als een verzameling van calorieën. Door koolhydraten te schrappen en meer proteïnen en gezonde vetten te eten, kan u een verzadigd gevoel hebben zonder de opslag van vetcellen aan te wakkeren. Inspelen op de gewichtscontrolesystemen van ons lichaam, in plaats van ze tegen te werken, maakt gewichtsverlies natuurlijker en eenvoudig. En zo zijn de pijnlijke rekensommen meteen ook van de baan. (WB)

Experten zijn het niet langer eens met de decennia oude theorie van diëtisten. Wie wil afvallen denkt haast onmiddellijk aan de vergelijking van het aantal ingaande calorieën en het aantal uitgaande. U kent het fenomeen van cijfertjes tellen op de pot choco of die bereide pasta. Nu beweert dokter David Ludwig - professor aan de Harvard School of Public Health - op de website van Time Magazine dat het principe niet goed zit.Als meer calorieën verbranden dan consumeren de sleutel is tot slank zijn, dan is een vetarm dieet de logische oplossing. In vergelijking met gelijke hoeveelheden proteïnes of koolhydraten bevat vet namelijk ruw geschat twee keer zo veel calorieën. Toch meent Ludwig dat vetarme diëten niet zo effectief zijn op vlak van gewichtsverlies.Volgens de dokter reageert het lichaam anders op calorieën uit verschillende bronnen. 'Ons gewicht wordt bepaald door een complex systeem van genetische en hormonale factoren en neurologische input. Niet alle calorieën beïnvloeden dat systeem op dezelfde manier', legt Ludwig uit.Om af te vallen en het risico op diabetes en hartziekten te verlagen, kunnen sommige voedingsmiddelen die rijk zijn aan natuurlijke vetten net de meest gezonde opties zijn. Noten, avocado's en vele soorten vis horen in dat lijstje thuis. Wie calorieën telt, schrapt voorafgaande alternatieven meestal, omdat ze er net tjokvol van zitten. Dat terwijl het dus gezonde, goed vullende producten zijn.Koolhydraten zoals die in wit brood, koekjes, toast en ontbijtgranen rijkelijk aanwezig zijn, verhogen het niveau van het hormoon insuline in ons bloed. Dat hormoon geeft ons lichaam het signaal dat het meer vetcellen moet opslaan. Hoe meer insuline in ons bloed, hoe meer vet dus door ons lichaam wordt opgeslagen.Bovendien banen de koolhydraten zich vrij snel een weg door het spijsverteringsstelsel, wat verklaart waarom we een zak chips in geen tijd naar binnen werken en een kwartier later alweer honger kunnen hebben.Het effect van calorieën op ons lichaam verschilt afhankelijk van de voedingsmiddelen, omdat ons lichaam de energie uit de verschillende producten op veel verschillende manieren verbruikt.Voeding mag volgens de expert dus niet gezien worden als een verzameling van calorieën. Door koolhydraten te schrappen en meer proteïnen en gezonde vetten te eten, kan u een verzadigd gevoel hebben zonder de opslag van vetcellen aan te wakkeren. Inspelen op de gewichtscontrolesystemen van ons lichaam, in plaats van ze tegen te werken, maakt gewichtsverlies natuurlijker en eenvoudig. En zo zijn de pijnlijke rekensommen meteen ook van de baan. (WB)