Waarom plassen in het zwembad niet alleen vies is, maar ook gevaarlijk

© Thinkstock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Plassen in het zwembad is niet alleen smerig, het is ook gevaarlijk en daar is wetenschappelijk bewijs voor.

Hoewel Olympische zwemmers toegeven af en toe wat urine te lozen tijdens het baantjestrekken, verkondigen bordjes langs het zwembad en hygiënische medezwemmers het al langer: ‘niet plassen in het zwembad!’ Een nieuwe studie geeft die laatste nu groot gelijk. De mix van chloor en urine is niet alleen vies, het is ook schadelijk voor de gezondheid.

Schadelijk voor longen, hart en zenuwstelsel

Zwemkampioen Michael Phelps sprak zijn vuile manieren graag goed door te verkondigen dat urine door de grote hoeveelheid chloor in het zwembad geneutraliseerd wordt. Maar onderzoekers Jing Li, Ernest Blatchley III en collega’s weerleggen die theorie met hun studie in het magazine Environmental Science & Technology.

Chloor aan zwembadwater toevoegen is inderdaad de algemeen aanvaarde manier om ziektekiemen te doden en te voorkomen dat zwemmers erdoor besmet raken. Maar terwijl we sporten, spelen en blijkbaar ook plassen in het zwembad, voegen we meer dan microben toe aan het water. Zweet en urine leiden in combinatie met chloor tot geheel nieuwe en schadelijke stoffen.

Twee van die chemische verbindingen – trichloramine (NCL3) en cyanogeen chloride (CNCl) – zijn overvloedig aanwezig in zwembaden. De eerste verbinding wordt geassocieerd met acute longproblemen, de andere kan behalve de longen aantasten, ook het hart en het centrale zenuwstelsel schaden.

Kinderbad vermijden

Om na te gaan waaruit die schadelijke stoffen ontstonden, onderzocht het team de reactie tussen chloor en urinezuur, een component dat zowel in zweet als urine zit. Beide stoffen werden gemengd en binnen een uur ontstonden de schadelijke verbindingen NCL3 en CNCl.

De wetenschappers berekenden bovendien dat slechts een klein percentage urinezuur afkomstig is van zweet. In zwembaden komt meer dan 90 procent namelijk van urine.

Om het zwembad proper, maar ook veilig te houden, kunt u in het vervolg dus maar beter de richtlijnen op de borden volgen en uw plas bewaren voor het toilet. Misschien is het ook niet zo’n slecht idee om het kinderbad – hoe aangenaam de temperatuur ervan mag zijn – links te laten liggen.

Partner Content