Waarom is chocolade zo gevaarlijk voor honden?

© Getty Images

Het Antigifcentrum heeft vorig jaar 416 oproepen gekregen over honden die chocolade aten. Dat zijn er de helft meer dan de 276 van vier jaar geleden. Sinds de pandemie hebben meer mensen een dier in huis genomen.

In de aanloop naar Pasen waarschuwt het Antigifcentrum voor vergeten paaseieren. ‘In de maand april zien we het aantal oproepen steeds pieken.’

Hoewel honden verlekkerd zijn op chocolade, is het bestanddeel theobromine, dat in cacao zit, veel schadelijker voor hen dan voor mensen. Theobromine is een bitter smakende alkaloïde verwant aan cafeïne, dat in hoge concentraties in de cacaoboom (theobroma cacao) aanwezig is. Theobromine heeft een opwekkend effect op mensen, maar is dus giftig voor honden.

Wat zijn de symptomen?

Enkele uren na consumptie heeft chocolade effect op het centraal zenuwstelsel en de hartspier van de hond. Dan volgen er symptomen als kwijlen, beven, evenwichtsstoornissen, urineverlies en een versneld hartritme.

In zeer ernstige gevallen kan het gaan om stuiptrekkingen, een coma of fatale hartritmestoornissen. De ernst van de situatie is afhankelijk van het gewicht van de hond, de hoeveelheid en de soort chocolade.

Pure chocolade is het gevaarlijkst 

‘Hoe donkerder de chocolade hoe schadelijker en enkele tientallen grammen kunnen reeds voor een ernstige vergiftiging zorgen’, waarschuwt het Antigifcentrum.

Bij vergiftiging, ook bij twijfel, aarzel je beter niet en bel je meteen het Antigifcentrum op het gratis nummer 070 245 245. Zij kunnen je eventueel doorverwijzen naar een dierenarts die de hond kan laten braken.

Lees ook: Krijg je migraine van chocolade? (video)

Lees meer over:

Partner Content