Mensen die gedurende hun actieve beroepsleven vaak zijn blootgesteld aan giftige dampen (zoals verf, lijm of ontvettingsmiddelen) dragen daar nog lang na hun pensioen de gevolgen van. Zij lijden veel meer dan leeftijdsgenoten aan geheugen- en denkstoornissen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Harvard School of Public Health dat in het tijdschrift Neurology is gepubliceerd.

Blootstelling aan dampen van oplosmiddelen gebeurt veel frequenter dan gedacht. En omdat mensen steeds langer moeten werken dan vroeger, blijven ze ook langer blootgesteld aan de schadelijke effecten ervan, stellen de onderzoekers. Zij selecteerden 2.143 mensen met pensioen die tijdens hun actieve loopbaan werden blootgesteld aan gechloreerde oplosmiddelen, petroleumoplosmiddelen en benzeen. Dat laatste wordt vooral gebruikt bij de productie van plastic, rubber en andere synthetische materialen. Petroleumoplosmiddelen zitten vaak in lijm, verf en lak. Gechloreerde oplosmiddelen zitten dan weer in sommige schoonmaakmiddelen, verfoplossers en ontvetters.

Aantasting brein

De gepensioneerden kregen acht cognitieve tests. Bij bijna zes op de tien was er sprake van tekorten in een tot drie tests. 23 procent scoorde lager op vier of meer tests en slechts 18 procent toonde geen enkele beperking in vergelijking met leeftijdsgenoten die niet massaal giftige dampen hadden ingeademd.

De aantasting van het brein is vooral duidelijk bij werknemers die langdurig en tot kort voor hun pensionering in contact waren gekomen met oplosmiddelen. Maar ook personeelsleden die meer dan 50 jaar geleden, bij het begin van hun loopbaan, blootgesteld werden aan oplosmiddelen droegen daar, na hun pensioen, nog altijd gevolgen van.

Bron:www.neurology.org

Mensen die gedurende hun actieve beroepsleven vaak zijn blootgesteld aan giftige dampen (zoals verf, lijm of ontvettingsmiddelen) dragen daar nog lang na hun pensioen de gevolgen van. Zij lijden veel meer dan leeftijdsgenoten aan geheugen- en denkstoornissen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Harvard School of Public Health dat in het tijdschrift Neurology is gepubliceerd.Blootstelling aan dampen van oplosmiddelen gebeurt veel frequenter dan gedacht. En omdat mensen steeds langer moeten werken dan vroeger, blijven ze ook langer blootgesteld aan de schadelijke effecten ervan, stellen de onderzoekers. Zij selecteerden 2.143 mensen met pensioen die tijdens hun actieve loopbaan werden blootgesteld aan gechloreerde oplosmiddelen, petroleumoplosmiddelen en benzeen. Dat laatste wordt vooral gebruikt bij de productie van plastic, rubber en andere synthetische materialen. Petroleumoplosmiddelen zitten vaak in lijm, verf en lak. Gechloreerde oplosmiddelen zitten dan weer in sommige schoonmaakmiddelen, verfoplossers en ontvetters.De gepensioneerden kregen acht cognitieve tests. Bij bijna zes op de tien was er sprake van tekorten in een tot drie tests. 23 procent scoorde lager op vier of meer tests en slechts 18 procent toonde geen enkele beperking in vergelijking met leeftijdsgenoten die niet massaal giftige dampen hadden ingeademd.De aantasting van het brein is vooral duidelijk bij werknemers die langdurig en tot kort voor hun pensionering in contact waren gekomen met oplosmiddelen. Maar ook personeelsleden die meer dan 50 jaar geleden, bij het begin van hun loopbaan, blootgesteld werden aan oplosmiddelen droegen daar, na hun pensioen, nog altijd gevolgen van.Bron:www.neurology.org