Van zittend naar staand werken: hoe begint u eraan?

© iStock

Winston Churchill, Ernest Hemingway en Leondardo da Vinci deden het en elk hip kantoor in Silicon Valley en Scandinavië kent het: rechtstaand werken. Maar de transitie van zitten naar rechtstaan op het werk gaat niet vanzelf. Misschien moet u beginnen met dit artikel rechtstaand te lezen.

U mag dan al elke week twee keer gaan joggen of drie keer een uur in het fitnesscentrum in het zweet staan, als u een zittende job hebt, zullen de gezondheidsvoordelen die u uit uw work-outs haalt, wellicht teniet gedaan worden door de te lange inactiviteit van uw zittende job op kantoor…

Steeds meer gezondheidsexperts adviseren dan ook om de hele dag voortdurend in beweging te blijven. En onder ‘bewegen’ valt verrassend genoeg ook ‘staan’, want om rechtop te blijven staan, gebruiken we spieren in de benen, de billen en het bekken die we niet gebruiken als we zitten.

Een studie uit 1953 in het gereputeerde vakblad The Lancet toonde het al aan: buschauffeurs die hun dagen staand doorbrachten hadden een lager risico op hartaanvallen dan de chauffeurs die zittend rondreden. Toen echter in de jaren 70 de voordelen van intensief sporten steeds duidelijk werden, verdwenen de positieve effecten van minder intensief bewegen, zoals staan en wandelen, langzaam naar de achtergrond.

Tot nu. De laatste jaren is de interesse in de wetenschappelijke wereld terug. Zo blijkt uit recent onderzoek van de universiteit van Oxford dat elke dag twee uur staan in plaats van zitten de bloedsuikerspiegel met 2 procent verbetert, het cholesterolgehalte met 6 procent en de vetwaarden in het bloed met 11 procent. Meer rechtop staan wil dus eigenlijk zeggen minder kans op diabetes en hartziekets.

Niet enkel staan

Betekent dit dat we onze op maat afgestelde ergonomische bureaustoelen definitief door ramen en deuren moeten gooien? Helemaal niet. Wetenschappers benadrukken niet het belang van staan tijdens het werken, maar wel van bewegen. Of u nu zit of rechtstaat.

Wie niet de mogelijkheid heeft om rechtopstaand te werken, of daar geen zin in heeft, doet er dus goed aan om elke 20 minuten van zitten af te wisselen met enkele minuten wandelen. U kent de tips: sta recht om te telefoneren, spreek een collega aan in plaats van hem te e-mailen, ga iets te drinken halen, neem de trap in plaats van de lift, zet de printer wat veder, bezoek een iets verder gelegen toilet, enz…

Te lang rechtstaan kan dan weer op zijn beurt een hele reeks problemen veroorzaken, net als te lang zitten. Begin er dus niet onbezonnen aan. Zo kunnen lange periodes van rechtop staan leiden tot spataderen en rugklachten. Vandaar nog maar eens het belang van… bewegen.

Als we erin slagen om meer beweging in ons dagelijks leven in te passen, hoeven we ons misschien ’s avonds niet meer in het zweet staan werken in de gym. (TE)

Rechtopstaand werken: enkele tips voor de beginner

1. Bouw uw eigen staanbureau

U hoeft niet meteen te investeren in dure en hippe staanbureaus. U kan er makkelijk zelf een bouwen om na te gaan of deze werkpositie u al dan niet bevalt. Zet om te beginnen een extra tafeltje op uw desk en als dit werkt, investeer dan in een duurder, aanpasbaar model. Of haal een goedkoop bouwpakket bij Ikea. Belangrijk is dat de armen zich in een hoek van 90° bevinden en dat het scherm op ooghoogte staat.

2. Neem de juiste stahouding aan

Net zoals bij het zitten, bestaat er ook voor rechtop staan een optimale houding. Zorg dat uw tenen naar voor staan en uw voeten stevig op de grond. Activeer de bil- en buikspieren zodat uw bekken niet gekanteld wordt. Als u met deze zaken rekening houdt, zal uw houding vanzelf verbeteren. Nog belangrijker dan de juiste houding aannemen, is het voortdurend veranderen van houding. De beste houding is immers de volgende.

3. Negeer de vreemde blikken van de collega’s

Thuiswerkers hebben hier een voordeel. U zult wel honderd keer moeten uitleggen aan uw collega’s waarom u plots verticaal aan uw pc werkt. Leg hen de gezondheidsvoordelen uit van minder zitten en misschien worden ze stiekem wel een beetje jaloers. Iemand moet de eerste zijn.

4. Alles draait om timing

Ga niet meteen vanaf dag één een hele dag rechtstaan op het werk. Uw lichaam kan dit niet aan! De kans is groot dat u op het eind van de dag uw knieën, enkels en voeten niet meer voelt en met rugpijn in de zetel ploft. Wissel liever elk uur zitten af met staan. De transitie van zittend naar staand werken duurt immers enkele maanden.

5. Denk aan uw voeten

Twijfel er niet aan: uw voeten zullen u danig pijnigen als u rechtstaand begint te werken, maar weet dat uw voeten ook sterker zullen worden. Draag daarom in het begin comfortabele schoenen of werk op blote voeten. U kan ook een voetsteun gebruiken, bijvoorbeeld een kleine doos, zodat u iets aangenamer staat. Zo kan u één voet laten rusten terwijl u op de andere staat. Dat verlicht de druk in de rug en in de voeten. Het is niet voor niets dat een cafétoog ook een voetrail heeft voor de tooghangers.

6. Ga zitten

Net zoals de zittende werknemer af en toe moet rechtstaan, moet ook de rechtstaande collega af en toe gaan zitten. Hou dus een stoel bij de hand en wissel af. Het voordeel van staand werken is bovendien dat zitten plots als een heerlijke verwennerij aanvoelt.

7. Probeer het gewoon

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content