De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bezorgd over de verspreiding van de pest in de hoofdstad van Madagaskar, Antananarivo, waar twee gevallen werden vastgesteld - één patiënt overleed er aan de ziekte. 'De hoge bevolkingsdichtheid en het zwakke gezondheidssysteem' kunnen de verspreiding van de ziekte er sterk versnellen, waarschuwt de WHO.

Op 16 november registreerde de WHO 119 besmettingen en 40 doden bij een uitbraak van de pest in het land die 31 augustus begon bij een man in het dorp Soamahatamana. De patiënt overleed enkele dagen later, op 3 september.

Overlijden binnen 24 uur

'De situatie wordt nog meer bemoeilijkt door de hoge weerstand in het land tegen deltamehtrine, een insecticide voor vlooien', verklaart de gezondheidsorganisatie.

De pest doet al snel aan de Zwarte Dood uit de middeleeuwen denken. Het is een bacteriële ziekte die verspreid wordt tussen knaagdieren via vlooien. Als een mens gebeten wordt door een besmette vlo, ontwikkelt hij of zij normaal gezien een soort builenpest waarbij lymfeklieren opzwellen. Een aandoening die met antibiotica behandeld kan worden, meent de WHO.

Als de bacteriën echter de longen bereiken, krijgt de patiënt een longontsteking of pneumatische pest. Dat kan worden overgedragen van mens tot mens via besmette druppels, bijvoorbeeld bij het hoesten. Het is een van de dodelijkste besmettelijke ziektes en kan binnen de 24 uur tot het overlijden van de patiënt leiden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn tot op heden 2 procent van de gevallen in Madagaskar pneumatisch.

De WHO werd pas op 4 november over de uitbraak ingelicht en stelt voorlopig nog geen handel- of reisverbod in. In augustus 2010 werd Peru nog getroffen door een uitbraak van de pest.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bezorgd over de verspreiding van de pest in de hoofdstad van Madagaskar, Antananarivo, waar twee gevallen werden vastgesteld - één patiënt overleed er aan de ziekte. 'De hoge bevolkingsdichtheid en het zwakke gezondheidssysteem' kunnen de verspreiding van de ziekte er sterk versnellen, waarschuwt de WHO.Op 16 november registreerde de WHO 119 besmettingen en 40 doden bij een uitbraak van de pest in het land die 31 augustus begon bij een man in het dorp Soamahatamana. De patiënt overleed enkele dagen later, op 3 september.'De situatie wordt nog meer bemoeilijkt door de hoge weerstand in het land tegen deltamehtrine, een insecticide voor vlooien', verklaart de gezondheidsorganisatie.De pest doet al snel aan de Zwarte Dood uit de middeleeuwen denken. Het is een bacteriële ziekte die verspreid wordt tussen knaagdieren via vlooien. Als een mens gebeten wordt door een besmette vlo, ontwikkelt hij of zij normaal gezien een soort builenpest waarbij lymfeklieren opzwellen. Een aandoening die met antibiotica behandeld kan worden, meent de WHO.Als de bacteriën echter de longen bereiken, krijgt de patiënt een longontsteking of pneumatische pest. Dat kan worden overgedragen van mens tot mens via besmette druppels, bijvoorbeeld bij het hoesten. Het is een van de dodelijkste besmettelijke ziektes en kan binnen de 24 uur tot het overlijden van de patiënt leiden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn tot op heden 2 procent van de gevallen in Madagaskar pneumatisch. De WHO werd pas op 4 november over de uitbraak ingelicht en stelt voorlopig nog geen handel- of reisverbod in. In augustus 2010 werd Peru nog getroffen door een uitbraak van de pest.