Toename hiv-besmettingen bij Aziatische tieners door dating apps

Hiv-test © Reuters

In Azië stijgt het aantal hiv-infecties bij jongeren fors. Volgens VN-onderzoekers zijn mobiele dating apps hiervoor verantwoordelijk.

De toename van het aantal mobiele apps om een date mee te regelen, maakt het eenvoudiger om seks te hebben met verschillende partners. Hierdoor stijgt het aantal hiv-besmettingen in Azië aanzienlijk, melden onderzoekers van de Verenigde Naties (VN) aan de vooravond van de Wereldaidsdag (1 december). Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Een recent verschenen VN-rapport neemt hiv-besmettingen bij 10 tot 19-jarigen Aziaten onder de loep. ‘Sinds de opkomst van smartphones en dating-apps was het nog nooit zo eenvoudig om “spontane” eenmalige seks te hebben’, luidt het. ‘Met als gevolg dat ook soa’s veelvuldiger worden doorgegeven.’

Grindr

De stijging van hiv-besmettingen doet zich voornamelijk voor bij homoseksuele mannen. ‘Homo’s bevestigden meermaals dat ze deze apps veelvuldig gebruiken om een sekspartner te vinden’, vertelt Wing-Sie Cheng, aids-adviseur van Unicef voor de regio Azië-Pacific. Volgens Cheng is het daarom essentieel dat er meer ingezet wordt op sensibilisering. ‘We moeten samenwerken met de makers van deze apps om specifieke informatie over hiv én bescherming te verspreiden.’

De woordvoerder van Grindr, een datingapp met 1 miljoen gebruikers, benadrukt dat er een minimumleeftijd van 18 jaar verreist is om Grindr te gebruiken. ‘Als grootste platform voor homoseksuelen nemen we deze gezondheidsmaterie erg serieus’, klinkt het. ‘Zo werken we aan meldingen die de gebruiker aanzetten om zich te laten testen in lokale ziekenhuizen.’

Daling van 35 procent

Terwijl het aantal aidsgevallen wereldwijd daalt, stijgt het aantal hiv-patiënten tussen de 10 en 19 jaar in Azië. Meer dan 220.000 jongeren zijn dragers van het virus, maar slechts de helft ontvangt een behandeling waardoor het aantal overlijdens jaar na jaar stijgt.

Volgens cijfers van de VN zijn in 2014 wereldwijd twee miljoen mensen het aidsvirus besmet. Dat aantal loopt echter wel sterk terug: de nieuwe besmettingen zijn sinds 2000 met zowat 35 procent gedaald . (AVE)

Durex lanceert in de aanloop van Wereld Aids Dag op 1 december een nieuwe campagne rond het gebruik van de condoom-emoji. De Britse condoomfabikant hoopt smartphonegebruikers zo bewust te maken van de risico’s van onveilige seks.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content