Telt seks als sport?

De resultaten van een Amerikaans onderzoek blijken best ontnuchterend.

Telt seks als sport? Dat zouden mannen wel willen, natuurlijk. Maar dan zullen ze toch meer moeten doen dan alleen hun beste beentje voorzetten. Versta, dan moeten ze er echt wel werk van maken.

Celeste Robb-Nicholson van de Harvard Medical School in de Verenigde Staten zet de feiten op een rij. En dat is best ontnuchterend. Tijdens de geslachtsgemeenschap klimt de hartslag bij mannen zelden boven 130 slagen per minuut en verbrand je ongeveer 3,5 meer zuurstof dan tijdens je slaap. Reken op ongeveer 5 kcal energieverbruik per minuut. Gewone seks kan je dus hooguit een lichte tot matig intensieve inspanning noemen. Niet indrukwekkend en dat wordt het nog minder wanneer je het zoals Robb-Nicholson vergelijkt met een rustig dansje, bladeren harken of een spelletje ping-pong.

Nu zijn langdurige inspanningen van een matige intensiteit wel gunstig voor de gezondheid. Maar seks een lange duurinspanning noemen, is de waarheid geweld aandoen, de uitzonderingen daargelaten. En dan moet je ook nog een partner vinden die meewil.

Kortom, “mannen lijken meer energie te verbruiken terwijl ze door aan seks te denken of erover te praten dan door het te doen,” stelt Robb-Nicholson. Nu ja, waarom ook niet. Hoe je het ook bekijkt, bezig zijn met seks is dan altijd goed voor mannen. Want hoe meer energie je verbruikt hoe beter voor de energiebalans. Daaruit besluiten dat mannen met overgewicht te weinig denken of praten over seks, is echter te kort door de bocht.

Razend hart

Mannen vermoeden waarschijnlijk dat seks meer energie kost dan het in werkelijkheid doet, omdat hun hart zo fel tekeer kan gaan. Maar dat heeft dan weer met meer te maken dan met de fysieke inspanning. Seks betekent ook passie, drift, opwinding. Golven van hormonen in je bloed. Waardoor je ook wel eens even knikkende knieën aan een stomende partij kunt overhouden. Maar zet mannen op een loopband, laat ze daarna de vergelijking trekken met de meest stomende partij ooit en ze zullen moeten bekennen dat de vermoeidheid van seks nooit in de buurt komt van een flink eind wegjoggen.

Is dat razende hart geen risico voor hartinfarcten of ander onheil? Toch niet. Volgens Robb-Nicholson loopt de gemiddelde 50-jarige man tijdens seks een risico van 2 op 1 miljoen op een hartaanval. Slechts het dubbele van zijn gewone risico. Niets om je ongerust over te maken.

Nog even dit. Vrouwen komen in dit stukje niet ter sprake omdat seks voor hen doorgaans nog minder inspanning vergt is dan voor mannen. De uitzonderingen, opnieuw, daargelaten. Maar daarmee vertellen we waarschijnlijk echt niets nieuws. (JE/ Bodytalk)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content