Schauvliege werkt aan Vlaams rookverbod in wagens met kinderen

22/11/17 om 17:06 - Bijgewerkt om 18:06

Bron: Belga

Als er op federaal vlak geen doorbraak komt in het verbod op roken in de auto met kinderen, zal Vlaanderen zelf een initiatief nemen om tot zo'n verbod te komen. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Cindy Franssen.

Schauvliege werkt aan Vlaams rookverbod in wagens met kinderen

© Belga

Terwijl een verbod op roken in wagens met kinderen op federaal niveau uitblijft, kondigde de Waalse regering alvast aan zelf een verbod in te voeren, mogelijk vanaf eind 2018. Ook Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege steunt zo'n verbod. 'Ik ben absoluut voor zo'n verbod', zei ze woensdag in het Vlaams Parlement. En als er op federaal vlak geen schot in de zaak komt, wil zij zelf met haar collega van Welzijn Jo Vandeurzen een initiatief nemen op Vlaams niveau.

De minister erkent dat de bevoegdheid voor zo'n verbod in de eerste plaats federaal ligt, maar er kan ook een Vlaamse 'kapstok' zijn. 'Ik heb het even nagegaan: er is een decretale bevoegdheid die spreekt over de link tussen luchtkwaliteit en gezondheid. Dat zouden we kunnen aangrijpen om dat verbod effectief in Vlaanderen door te voeren', aldus Schauvliege.

De CD&V-minister hoopt dat ze nog 'in snelheid genomen' wordt door het federale niveau. 'Maar als dat niet lukt, zullen we dus doorgaan met de decretale teksten die in Vlaanderen op de tafel liggen', dixit minister Schauvliege.

Kom op tegen Kanker reageert tevreden op de plannen van minister Schauvliege. De organisatie ijvert al jaren voor een rookverbod in de wagen als er kinderen bij zijn. 'Frankrijk, Ierland, Engeland, Wales en Italië hebben al een rookverbod in de wagen in het bijzijn van kinderen ingevoerd. Hopelijk volgt België snel. Als het federaal parlement er niet uitgeraakt, doe het dan op Vlaams niveau. De ministers Schauvliege en Vandeurzen, de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement kunnen alvast op onze steun rekenen', zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker.

Onze partners