'Het draagvlak voor maatregelen tegen tabak staat in contrast met het gebrek aan maatregelen die door de politiek worden voorgesteld', vindt de Stichting tegen Kanker. 'De afgelopen 20 jaar heeft Open VLD (de partij van minister van Volksgezondheid Maggie De Block, red.) geen enkele maatregel tegen roken gesteund omdat ze vrezen voor de economische gevolgen voor de middenstander', zegt tabaksexpert Luk Joossens in De Ochtend op Radio 1.

Roken in een gesloten ruimte, zoals de auto, veroorzaakt een piek van fijn stof. Deze ultrakleine stofdeeltjes worden ingeademd door iedereen die in de auto zit.

Kleine kinderen die worden blootgesteld aan passief roken, krijgen last van hoofdpijn, hoest en duizeligheid. En ze lopen meer risico op wiegendood (het risico verdubbelt wanneer de ouders roken), luchtweginfecties, oorontstekingen, astma en - eens ze volwassen zijn - op kanker.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat passief roken bij kinderen jonger dan 18 maanden jaarlijks verantwoordelijk is voor 150.000 tot 300.000 gevallen van bronchitis en longontsteking. In de auto zijn kinderen extra kwetsbaar voor passief roken, omdat het om een kleine afgesloten ruimte gaat.

Professor Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt mat in 2014 de toename aan fijn stof in de auto voor en na het roken van één sigaret, met gesloten en met open raam. De concentratie aan fijn stof bedroeg 10.000 ultrafijne stofdeeltjes per cm³ zonder roken en liep meteen op tot 3 miljoen fijnstofdeeltjes na het roken van 1 sigaret in de auto met gesloten ramen.

Kleine kinderen die passief roken, lopen meer risico op ernstige luchtweginfecties, wiegendood en later ook op kanker

Met het raam open daalt de fijnstofconcentratie onmiddellijk, maar ze blijft nog steeds gevaarlijk hoog: 233.000 fijnstofdeeltjes per cm³. Sigarettenrook bevat zo'n 4.000 chemicaliën waarvan er meer dan 250 schadelijk zijn en minstens 50 kankerverwekkend.

Roken in de auto, zelfs met het raam open, verhoogt de concentratie aan schadelijke stofdeeltjes met minstens een factor 20. Kleine kinderen die passief roken lopen meer risico op ernstige luchtweginfecties, wiegendood en op latere leeftijd ook op kanker.

Wanneer ouders regelmatig roken in de auto, met de kindjes erbij, worden deze laatste zo goed als zeker vaker ziek. Herinnert u zich nog het straffe filmpje over roken in de huiskamer in het bijzijn van kinderen? De auto is nog een veel kleinere ruimte dan de huiskamer. Een gelijkaardig filmpje, met kindjes in de auto, is meer dan welkom.

En in geval sensibilisering onvoldoende helpt, is een verbod gekoppeld aan boetes wenselijk om deze kinderen te beschermen.

Roken in een gesloten ruimte, zoals de auto, veroorzaakt een piek van fijn stof. Deze ultrakleine stofdeeltjes worden ingeademd door iedereen die in de auto zit. Kleine kinderen die worden blootgesteld aan passief roken, krijgen last van hoofdpijn, hoest en duizeligheid. En ze lopen meer risico op wiegendood (het risico verdubbelt wanneer de ouders roken), luchtweginfecties, oorontstekingen, astma en - eens ze volwassen zijn - op kanker. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat passief roken bij kinderen jonger dan 18 maanden jaarlijks verantwoordelijk is voor 150.000 tot 300.000 gevallen van bronchitis en longontsteking. In de auto zijn kinderen extra kwetsbaar voor passief roken, omdat het om een kleine afgesloten ruimte gaat. Professor Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt mat in 2014 de toename aan fijn stof in de auto voor en na het roken van één sigaret, met gesloten en met open raam. De concentratie aan fijn stof bedroeg 10.000 ultrafijne stofdeeltjes per cm³ zonder roken en liep meteen op tot 3 miljoen fijnstofdeeltjes na het roken van 1 sigaret in de auto met gesloten ramen. Met het raam open daalt de fijnstofconcentratie onmiddellijk, maar ze blijft nog steeds gevaarlijk hoog: 233.000 fijnstofdeeltjes per cm³. Sigarettenrook bevat zo'n 4.000 chemicaliën waarvan er meer dan 250 schadelijk zijn en minstens 50 kankerverwekkend. Roken in de auto, zelfs met het raam open, verhoogt de concentratie aan schadelijke stofdeeltjes met minstens een factor 20. Kleine kinderen die passief roken lopen meer risico op ernstige luchtweginfecties, wiegendood en op latere leeftijd ook op kanker. Wanneer ouders regelmatig roken in de auto, met de kindjes erbij, worden deze laatste zo goed als zeker vaker ziek. Herinnert u zich nog het straffe filmpje over roken in de huiskamer in het bijzijn van kinderen? De auto is nog een veel kleinere ruimte dan de huiskamer. Een gelijkaardig filmpje, met kindjes in de auto, is meer dan welkom. En in geval sensibilisering onvoldoende helpt, is een verbod gekoppeld aan boetes wenselijk om deze kinderen te beschermen.