Volgens de Stichting tegen Kanker houdt de politiek halstarrig de wet tegen roken in de auto in het bijzijn van kinderen tegen. Nochtans bestaat er volgens de organisatie een groot draagvlak voor zo'n wet. 91 procent wenst een rookverbod in wagens waarin minderjarigen aanwezig zijn en zelfs 87 procent van de rokers wil dat.

Volgens tabaksexpert Luk Joossens van de Stichting tegen Kanker is dit de verantwoordelijkheid van de regeringspartijen. Maar minister van Volksgezondheid Maggie De Block houdt zich vast aan het partijstandpunt. 'De afgelopen 20 jaar heeft Open VLD geen enkele maatregel tegen roken gesteund omdat ze vrezen voor de economische gevolgen voor de middenstander', zegt Joossens in De Ochtend op Radio 1. 'Nochtans vindt 82 procent van de mensen zoiets als rookvrije cafés een goede zaak.'

Neutrale sigarettenpakjes

Uit een enquête van Stichting tegen Kanker, uitgevoerd bij 3.009 respondenten, blijkt dat ook andere maatregelen tegen roken opvallend goed in de markt liggen bij de bevolking, ook bij rokers zelf. 71 pct gaat akkoord met een totaal reclameverbod op de verkoopplaats. 72 pct wenst meer ondersteuning voor rokers die wensen te stoppen met roken via de terugbetaling van doeltreffende geneesmiddelen. 61 pct gaat akkoord met een prijsverhoging van 1 euro per pakje roltabak. 50 pct is voorstander van neutrale sigarettenpakjes en slechts 25 pct is er tegen.

De Stichting hoopt dat er binnenkort een debat komt over deze maatregelen.

In 2015 rookte 20 pct van de Belgen, 17 pct rookt dagelijks. 72 pct van de rokers heeft spijt dat ze begonnen zijn met roken en 64 pct onder hen wenst te stoppen. In België sterven dagelijks 40 mensen als gevolg van het roken. (TE)

Volgens de Stichting tegen Kanker houdt de politiek halstarrig de wet tegen roken in de auto in het bijzijn van kinderen tegen. Nochtans bestaat er volgens de organisatie een groot draagvlak voor zo'n wet. 91 procent wenst een rookverbod in wagens waarin minderjarigen aanwezig zijn en zelfs 87 procent van de rokers wil dat. Volgens tabaksexpert Luk Joossens van de Stichting tegen Kanker is dit de verantwoordelijkheid van de regeringspartijen. Maar minister van Volksgezondheid Maggie De Block houdt zich vast aan het partijstandpunt. 'De afgelopen 20 jaar heeft Open VLD geen enkele maatregel tegen roken gesteund omdat ze vrezen voor de economische gevolgen voor de middenstander', zegt Joossens in De Ochtend op Radio 1. 'Nochtans vindt 82 procent van de mensen zoiets als rookvrije cafés een goede zaak.'Uit een enquête van Stichting tegen Kanker, uitgevoerd bij 3.009 respondenten, blijkt dat ook andere maatregelen tegen roken opvallend goed in de markt liggen bij de bevolking, ook bij rokers zelf. 71 pct gaat akkoord met een totaal reclameverbod op de verkoopplaats. 72 pct wenst meer ondersteuning voor rokers die wensen te stoppen met roken via de terugbetaling van doeltreffende geneesmiddelen. 61 pct gaat akkoord met een prijsverhoging van 1 euro per pakje roltabak. 50 pct is voorstander van neutrale sigarettenpakjes en slechts 25 pct is er tegen. De Stichting hoopt dat er binnenkort een debat komt over deze maatregelen. In 2015 rookte 20 pct van de Belgen, 17 pct rookt dagelijks. 72 pct van de rokers heeft spijt dat ze begonnen zijn met roken en 64 pct onder hen wenst te stoppen. In België sterven dagelijks 40 mensen als gevolg van het roken. (TE)