Als stoffen van buitenaf het lichaam binnendringen, reageert dat lichaam met een immuunrespons. Van die reactie is bekend dat ze een rol kan spelen in heel wat ziektes, zoals longaandoeningen als gevolg van roken. Ook dampen met een e-sigaret blijkt een immuunrespons van de longcellen op te wekken, stelt een nieuw onderzoek in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Uniek

De studie vergeleek het sputum van van vijftien 'dampers' met die van veertien rokers en vijftien niet-rokers. Daaruit bleek dat de gebruikers van e-sigaretten een duidelijk verhoogde respons hadden van enkele proteïnen. Die spelen een belangrijke rol in het afwerken van ziektes, maar kunnen bij overmatige productie ook chronisch longlijden en taaislijmziekte veroorzaken. Ze worden ook in verband gebracht met ontstekingsziekten zoals lupus.

Deze studie kijkt naar de mogelijke biomarkers van longschade. Daaruit blijkt dat e-sigaretten in sommige aspecten net even schadelijk kunnen zijn als roken.

Mehmet Kesimer, hoogleraar pathologie

Daarnaast bleken e-sigaretten ook enkele van dezelfde gevolgen als gewone sigaretten op te wekken, zoals een duidelijke verhoging van biomarkers voor oxidatieve stress en de activering van defensiemechanismen die met longziektes in verband worden gebracht. Ook wekken ze de productie van longslijm op, dat bij overproductie in verband wordt gebracht met aandoeningen zoals chronische bronchitis of astma.

Niet veralgemenen

'Omdat de potentiële gevaren nu pas onderzocht worden is er heel wat verwarring of e-sigaretten nu wel of niet veiliger zijn dan conventionele sigaretten', zegt Mehmet Kesimer, hoogleraar pathologie aan de University of North Carolina School of Medicine. 'Deze studie kijkt naar de mogelijke biomarkers van longschade. Daaruit blijkt dat e-sigaretten in sommige aspecten net even schadelijk kunnen zijn als roken.'

De wetenschappers benadrukken zelf dat hun resultaten niet veralgemeend kunnen worden. Zo meldden vijf van de dampers dat ze occasioneel ook gewone sigaretten rookten en ging het in twaalf gevallen om ex-rokers.

'De schade van e-sigaretten met die van gewone sigaretten vergelijken is zoals appelen en peren vergelijken', zegt Kesimer. 'Uit onze resultaten blijkt dat e-sigaretten een unieke schadesignatuur hebben die op sommige vlakken vergelijkbaar is met die van gewone sigaretten maar op andere vlakken afwijkt. De studie ondergraaft wel het concept dat e-sigaretten een gezonder alternatief zijn.'

Als stoffen van buitenaf het lichaam binnendringen, reageert dat lichaam met een immuunrespons. Van die reactie is bekend dat ze een rol kan spelen in heel wat ziektes, zoals longaandoeningen als gevolg van roken. Ook dampen met een e-sigaret blijkt een immuunrespons van de longcellen op te wekken, stelt een nieuw onderzoek in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.De studie vergeleek het sputum van van vijftien 'dampers' met die van veertien rokers en vijftien niet-rokers. Daaruit bleek dat de gebruikers van e-sigaretten een duidelijk verhoogde respons hadden van enkele proteïnen. Die spelen een belangrijke rol in het afwerken van ziektes, maar kunnen bij overmatige productie ook chronisch longlijden en taaislijmziekte veroorzaken. Ze worden ook in verband gebracht met ontstekingsziekten zoals lupus.Daarnaast bleken e-sigaretten ook enkele van dezelfde gevolgen als gewone sigaretten op te wekken, zoals een duidelijke verhoging van biomarkers voor oxidatieve stress en de activering van defensiemechanismen die met longziektes in verband worden gebracht. Ook wekken ze de productie van longslijm op, dat bij overproductie in verband wordt gebracht met aandoeningen zoals chronische bronchitis of astma.'Omdat de potentiële gevaren nu pas onderzocht worden is er heel wat verwarring of e-sigaretten nu wel of niet veiliger zijn dan conventionele sigaretten', zegt Mehmet Kesimer, hoogleraar pathologie aan de University of North Carolina School of Medicine. 'Deze studie kijkt naar de mogelijke biomarkers van longschade. Daaruit blijkt dat e-sigaretten in sommige aspecten net even schadelijk kunnen zijn als roken.'De wetenschappers benadrukken zelf dat hun resultaten niet veralgemeend kunnen worden. Zo meldden vijf van de dampers dat ze occasioneel ook gewone sigaretten rookten en ging het in twaalf gevallen om ex-rokers.'De schade van e-sigaretten met die van gewone sigaretten vergelijken is zoals appelen en peren vergelijken', zegt Kesimer. 'Uit onze resultaten blijkt dat e-sigaretten een unieke schadesignatuur hebben die op sommige vlakken vergelijkbaar is met die van gewone sigaretten maar op andere vlakken afwijkt. De studie ondergraaft wel het concept dat e-sigaretten een gezonder alternatief zijn.'