Onkelinx: ‘Kindersigaret valt onder rookverbod’

© Frédéric Pauwels

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft de Hoge Gezondheidsraad om een advies gevraagd over de schadelijkheid van de kindersigaret of ‘shisha-pen’.

De minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft de Hoge Gezondheidsraad om een advies gevraagd over de schadelijkheid van de kindersigaret of ‘shisha-pen’, maar ze wijst erop dat deze in elk geval onder het rookverbod in publieke ruimten valt.

Dat antwoordde ze in de Senaat op een mondelinge vraag van Lies Jans (N-VA).

De zogenaamde kindersigaret, de waterpijp in zakformaat, wordt ook in België (vooral in de grensgemeenten) stilaan een hype bij de jongeren. De zogenaamde shisha-pen waarmee de kinderen allerlei fruitsmaakjes kunnen inhaleren komt overgewaaid uit Nederland, lichtte Jans toe.

‘Bevat mogelijk kankerverwekkende stof’

Een shisha-pen ziet eruit als een kruising tussen een sigaret en een pen en bestaat in verschillende kleuren en smaken. De shisha-pen zonder nicotine en teer is minder schadelijk voor de gezondheid dan het roken van een klassieke sigaret, maar volgens Lies Jans bevat ze wel een mogelijk kankerverwekkende stof, propyleenglycol.

Bovendien kan de kindersigaret aanzetten tot roken, aldus de N-VA-senatrice.

Onkelinx verduidelijkte dat de shisha-pen noch als geneesmiddel, noch als product met tabaksextracten geregistreerd werd. Dat betekent evenwel niet dat de minister niets onderneemt. Ze heeft de Hoge Gezondheidsraad bij hoogdringendheid gevraagd een onderzoek te voeren naar het schadelijk karakter van de sigaret. Indien dat het geval is, kan zij overgaan tot een verbod van de shisha-pen. Maar omdat de pen rook produceert, valt ze nu reeds onder het rookverbod in publieke ruimten. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content